Tag på kæmpestenssafari i din sommerferie

30-06-2021

Ferietid er turtid! Og skal du tilbringe din ferie i Danmark, har vi samlet ikke mindre end 140 kæmpestore turmål til dig.

Den Røde Galt
Den Røde Galt på Mors.

kæmpesten.dk ligger der nu godt og vel 140 tunge turmål pakket med geologiske røverhistorier, sagn og myter, som kan inspirere til skovture, cykelture, vandreture, klatreture, kajakture, sejlture, SUP-ture og anden udendørs aktivitet i det danske sommerland.

De danske kæmpesten ligger strøet ud over hele landet fra Hirtshals til Bornholm med den jyske vestkyst som eneste kæmpestenfri zone. På Læsø alene ligger der 12. Fælles for dem er, at de er store. Meget store. Mindst 4 meter på den lange led. De er stumper af grundfjeldet i Sverige eller Norge, som er kommet hertil med Indlandsisen, og nogle af dem kan dateres så langt tilbage som 2 milliarder år.

 

Den største hedder Dammestenen og ligger i Hesselager på Fyn. Den vejer anslået 1000 ton og er efter sigende blevet kastet dertil af en vred kvinde. Den historie og mange flere finder du også på kæmpestenskortet og kæmpesten.dk.

Svøm med kæmpesten

Mange af os kommer formentlig til at tilbringe sommeren i Danmark og må derfor nøjes med at drømme om svømmeture med delfiner og havskildpadder. Til gengæld kan vi svømme med kæmpesten.

”Af de godt 140 kæmpesten, der ligger fordelt over hele sommerlandet, ligger de 20 i havvand fra ankeldybt til op over brysthøjde på en gennemsnitlig geolog. Og det er jo nu, hvor både vejret og vandet er lunt, at man skal gribe chancen for at opleve dem på tæt hold,” fortæller Henrik Granat, geolog i GEUS og ophavsmand til kæmpesten.dk.

Besøg f.eks. Sankt Helenes Sten, som ligger på sandbunden cirka 50 meter fra kysten neden for Helene Kilde ved Tisvildeleje på Sjællands nordkyst. Den ligner et skib, og det er måske grunden til, at den har fået plads i sagnet om Sankt Helene, der skulle være kommet sejlende på stenen fra Sverige. I hvert fald er den et seværdigt mål for en tur i vandet med snorkel og dykkerbriller.

Eller tag en soppetur ud til Lommestenen, som ligger smukt i ly af Stokkebjerg Skov på lavt vand i Isefjorden.

Henrik Jønsson Granat
Geolog
Overfladenær Land- og Maringeologi
Telefon40340727

Besøg Danmarks største sten