Hydrogeologiske feltstudier
Danmarks vandforsyning er baseret på grundvand, og grundvandets mængde og kvalitet påvirker, udover kvaliteteten af drikkevandet, tilstanden af tilknyttede overfladevande og andre økosystemer. Vi er derfor meget optaget af at vurdere grundvandets strømningsveje fra infiltration af nedbør til udstrømning i vandforsyningsboringer og overfladevande.
Strømningsveje og hastigheder bliver vurderet ved hjælp af hydrogeologiske feltstudier, efterfølgende laboratorieanalyser og computerberegninger (modellering). Hydrogeologiske feltstudier er afgørende for at forstå processerne i grundvandsforekomsterne og deres betydning for udviklingen i grundvandets kvalitet og mængde. Feltstudierne er en vigtig del af GEUS’ fokus på procesorienteret hydrogeologi, der fagligt bidrager til optimal beskyttelse af vandressourcer og -miljø.
Hos GEUS er vi eksperter i at udføre hydrogeologiske feltstudier. Vi udfører blandt andet feltstudier, der bidrager til implementering af Vandramme- og Grundvandsdirektiverne, som har fokus på:
Karakterisering af interaktionen mellem grundvand og overfladevand, dvs. mellem grundvand og:
Vandløb og ådale
Søer
Vådområder
Fjorde og hav
Karakterisering af interaktionen mellem grundvand og marint saltvand
Bestemmelse af strømningsveje og -hastigheder f.eks. i forbindelse med forurening og stoftransport
Bestemmelse af hydrogeologiske parametre
Tilstrømning til og niveaukorrekt prøvetagning af vandforsyningsboringer eksempelvis til vurdering af forureningshistorik og -trends (forureningsudvikling i tid og rum)
Fastlæggelse af naturlige baggrunds- og tærskelværdier for grundvandet.
Feltstudierne er desuden en væsentlig del af opstilling af pålidelige modeller for vandkredsløbet, idet dette kræver en god hydrogeologisk forståelse af systemet og kendskab til de rette parametre. GEUS arbejder indgående med udvikling af nye metoder til verificering af modeller ud fra nye feltmetoder.
Hydrogeologiske karakteriseringsmetoder
Når vi foretager vurderinger af grundvandet, benytter vi os af hydrogeologiske karakteriseringsmetoder, som bygger på geologiske, geofysiske, geokemiske og hydrauliske undersøgelser. Metoderne afslører grundvandets strømningsforhold og -hastighed (alder), kvantitative og kemiske tilstand samt den rumlige fordeling og tidslige udvikling heri.
Hydrogeologisk karakterisering danner basis for vores forståelse af vandets kredsløb og stoftransport. Hos GEUS er vores kerneområder:
Optimeret og integreret modellering og overvågning af grundvandets kvantitet og kvalitet, eksempelvis med henblik på beskyttelse af vandressourcer og miljømål for terrestriske og akvatiske økosystemer
Vurdering af grundvands/overfladevands interaktion eksempelvis efter de udviklede GNOI-typologier (GNOI = grundvand-(natur)-overfladevands interaktion). Herunder benyttes en lang række feltteknikker
Afgrænsning af salt- og ferskvandszoner i grundvandsforekomster
Karakterisering og effektvurdering af sprækketransport både moræneler og kalkbjergarter
Hydrogeologiske undersøgelser i forbindelse med anvendelser af undergrunden, der kan true grundvandsressourcen, eksempelvis: geo-energi, råstofindvinding og slutdeponering af radioaktivt affald
Borehulslogging til evaluering af grundvandsforekomsternes fysiske og kemiske egenskaber
Niveaubestemt prøvetagning af grundvandsprøver til analyse af grundvandets kemi, alder og forureningshistorik (typisk i samarbejde med førende europæiske og amerikanske dateringslaboratorier).