De termiske egenskaber af de forskellige jordlag har en væsentlig betydning for, hvor meget energi der kan lagres og hvor hurtigt energien afgives til eller optages fra jorden. Derudover kan tilstedeværelsen af grundvandsstrømning have en indflydelse på energioptaget, ligesom grundvand kan anvendes direkte som energikilde.
Udnyttelsen sker typisk gennem brug af moderne varmepumpeteknologi, hvor grundvand eller en væske, der cirkuleres i et lukket kredsløb, optager varme (eller kulde) fra jorden som afsættes og oparbejdes til brugstemperatur i varmepumpen.
GEUS arbejder indgående med at bestemme de geotermiske egenskaber for danske jordarter og lave modelstudier, som blandt andet inddrager grundvandsstrømning, for dermed at forbedre vidensgrundlaget for etablering af overfladenære geotermiske anlæg (også kaldet jordvarmeanlæg).
Etablering af jordvarmeanlæg
Jordvarmeanlæg kan dække behovet for både opvarmning og afkøling af større og mindre bygninger. Anlæggene kan designes til forsyning af alt fra en enkelt husstand til større enkeltbygninger eller bygningskomplekser. Jordvarme har således både et stort potentiale for eksempelvis at erstatte gamle oliefyr i private centralvarmeanlæg og for at fungere som opvarmning og/eller afkøling af større bygninger.
Der skelnes oftest mellem tre forskellige typer af jordvarmeanlæg:
- Lukkede systemer med horisontale slanger ca. 1 meter under terræn
- Lukkede systemer med vertikale slanger monteret i lukkede jordvarmeboringer
- Åbne systemer med separate produktions- og injektionsboringer