2.346 videbegærlige danskere mødte op på Geologisk Museum på kulturnatten i fredags for blandt andet at høre forskerne fra Geocentret fortælle om deres udfordrende arbejde på Grønlands gletschere.
Spørgelysten var stor blandt publikum som ville se, hvordan man overvåger Indlandsisen, og høre hvordan det lyder, når isen rykker så hurtigt, at den får jorden til at skælve. Galopperende gletschere og fortidige skove i Nordgrønland var andre indslag som trak stor opmærksomhed.
For de mange som ikke nåede frem til Museet på kulturnatten eller de som gerne vil læse eller høre lidt mere om arbejdet på isen har vi samlet et par artikler og links til radio- og TV-programmer, hvor forskerne fortæller om deres arbejde.
Læs:
Han kortlægger isens smelten. Artikel i Magisterbladet nr. 16 - 12. oktober 2007.
Glaciale jordskælv - når isen rykker. Artikel i Geologisk Nyt nr. 6. 2005.
Spurtende gletschere kan udløse jordskælv. Artikel i MiljøDanmark nr. 1, 2007.
Hør og se:
Klimaets kanariefugl
Isen på Grønland kan fortælles os om der er varmere klima på vej. Lad os for et kort øjeblik glemme grunden til klimaændringerne og kigge på gletscherne på Grønland, der populært sagt er "klimaets kanariefugl". Isen smelter hurtigt i øjeblikket. Gletscherne løber nu i perioder så hurtigt, at de skaber jordskælv.
Læs historierne og se TV-programmet Viden Om: Klimaets kanariefugl.
Indlandsis på skrump
Indlandsisen på Grønland svinder ind i disse år, men hvordan foregår det, og hvor hurtigt sker det? For at forstå mekanismerne bag isens forsvinden har vi brug for at vide, hvad der sker ved isens rand, hvor den flyder ud i havet i form af gletschere. I DR programmet Natursyn kan du høre om undersøgelserne på Indlandsisen i Grønland og lytte til isens egen stemme.
Læs historien og hør DR radioprogrammet Natursyn: Indlandsis på skrump.
Forhistoriske skove på Grønland
Danske forskere har fundet spor af den skov, som stod i Grønland, inden Indlandsisen blev dannet. Derved får vi et unikt indblik i Grønlands fortidige biologi. Men også klar besked om hvornår Indlandsisen sidst var væk fra det sydlige Grønland.
Læs historien og hør DR radioprogrammet Videnskabens Verden: Forhistoriske skove på Grønland.