Våd, vådere – vådest. Et rekordvådt 2023 sætter sine spor i det danske landskab. Grundvandet har siden efteråret 2023 stået højt, og det nye år var næppe skudt i gang, før ’bægeret flød over’, og boligejere i sårbare områder måtte slås med oversvømmelser. Det skete, da stormen ’Pia’ piskede ind over Danmark med store mængder sne, slud og regn den 3. januar 2024 og tvang grundvandsstanden op på et hidtil uset højt niveau siden målingernes start.
”I starten af januar nåede den terrænnære grundvandsstand ekstremt høje niveauer bl.a. i Sønderjylland og på Lolland. Ved Bregneholt på Lolland resulterede de store nedbørsmængder i den højeste målte grundvandsstand siden målingernes start i 1989. Også i den sydvestlige del af Danmark ved Tinglev måltes den højeste grundvandsstand i den tid, vi har målt,” siger professor i hydrologi, Simon Stisen, fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS.
Grundvandsstanden er vandstanden nede i jorden – under grundvandsstanden er alle de små mellemrum mellem jordpartiklerne fulde af vand, over grundvandsstanden er det kun nogle af dem. Grundvandet starter altså der, hvor man kan sige, at jorden er ’mættet’ med vand.
”Når grundvandet står højt, kan vandet ikke infiltrere jorden, da alle hulrum allerede er fulde af vand. Der er altså ingen bufferkapacitet i jorden, og hermed forbliver vandet på overfladen. Vandføringen øges i stedet i vandløb, og overskydende vand samler sig i lavtliggende områder som lavninger, i ådale og i voksende vandhuller,” forklarer Simon Stisen.