Den ene gik med høj hat, red på hest og skrev på notesblok. Den anden har skaljakke på, flyver i helikopter og bruger avanceret teknologisk udstyr. Alexander von Humboldt og Sara Salehi er videnskabsfolk i hver sit århundrede, og umiddelbart er de langt fra hinanden både i tid og ... Men faktisk har de ret så meget til fælles, for 1800-tallets naturvidenskabelige eventyrer og nutidens forsker var og er nemlig begge to opsatte på at kortlægge verden omkring sig, og den fælles nysgerrighed driver dem mod nye opdagelser.
Usynlige sammenhænge
Deres vigtige arbejde kan du læse om det nyeste nummer af Geoviden, som netop er udkommet. Her tager vi også en tur til Thy på et feltarbejde, der indtil videre har taget 135 år, og et smut til Rwanda for at tælle træer. Vi tegner et overordnet portræt af geovidenskabelig kortlægning gennem tiderne og ser på, hvordan vi helt siden oldtiden har indsamlet viden om områder, bearbejdet resultaterne og formidlet dem visuelt. Med kort – hvad end de viser havbundens geologiske sammensætning, udbredelsen af plantearter eller en bjergkædes højdekurver – bliver vi i stand til at se og forstå sammenhænge, der ellers kan være svære at få øje på eller ligefrem usynlige, og derfor er kortlægningens kunst værd at kigge nærmere på.
Hvis du vil se med, så klik forbi www.geoviden.dk, hvor du også kan blive abonnent, og få kommende blade sendt direkte til i din (fysiske) postkasse.