Nyt Geoviden lægger kortene på bordet

15-09-2023

Ved at kortlægge verden har vi i årtusinder forsøgt at forstå den Jord, vi bor på. Fra bjergtoppe til de dybeste dale i Atlanterhavet har videnskabsfolk forsøgt at hitte rede i de større sammenhænge i naturen – og vi er slet ikke færdige endnu med at lave kort og blive klogere. Geoviden ser nærmere på kortlægningens kunst.

Humboldts kort fra 1800-tallet.
Den tyske videnskabsmand Alexander von Humboldt var en anerkendt forsker, som var med til at ændre vores natursyn med sine nyskabende kort, der bliver kaldt verdens første infografikker.

Den ene gik med høj hat, red på hest og skrev på notesblok. Den anden har skaljakke på, flyver i helikopter og bruger avanceret teknologisk udstyr. Alexander von Humboldt og Sara Salehi er videnskabsfolk i hver sit århundrede, og umiddelbart er de langt fra hinanden både i tid og ... Men faktisk har de ret så meget til fælles, for 1800-tallets naturvidenskabelige eventyrer og nutidens forsker var og er nemlig begge to opsatte på at kortlægge verden omkring sig, og den fælles nysgerrighed driver dem mod nye opdagelser.  

Usynlige sammenhænge

Deres vigtige arbejde kan du læse om det nyeste nummer af Geoviden, som netop er udkommet. Her tager vi også en tur til Thy på et feltarbejde, der indtil videre har taget 135 år, og et smut til Rwanda for at tælle træer. Vi tegner et overordnet portræt af geovidenskabelig kortlægning gennem tiderne og ser på, hvordan vi helt siden oldtiden har indsamlet viden om områder, bearbejdet resultaterne og formidlet dem visuelt. Med kort – hvad end de viser havbundens geologiske sammensætning, udbredelsen af plante­arter eller en bjergkædes højdekurver – bliver vi i stand til at se og forstå sammenhænge, der ellers kan være svære at få øje på eller ligefrem usynlige, og derfor er kortlægningens kunst værd at kigge nærmere på.

Hvis du vil se med, så klik forbi www.geoviden.dk, hvor du også kan blive abonnent, og få kommende blade sendt direkte til i din (fysiske) postkasse.   

GEUS' kort over jordarter i Danmark har taget 135 år at lave - og det er ikke helt færdigt endnu ...

Podcast: Hvad er Danmark lavet af?

Geovidens podcast, Geoland, undersøger, hvad Danmark er lavet af, når de tager med GEUS-geolog Henrik Granat ud i Utterslev Mose for at prøve kræfter med den kortlægningsdisciplin, der går ud på at stikke spyd i jorden. 

Hør afsnittet her

Fie Krøyer Dahl
Redaktør
Presse og Kommunikation
Telefon91333977

Om Geoviden

Geoviden udgives af Geocenter Danmark og er målrettet undervisningen i gymnasierne. Bladet udkommer tre gange om året, er gratis for alle, og abonnementer kan tegnes på geoviden.dk/abonnent/. Her kan man også læse bladet og finde ekstramateriale.

Geocenter Danmark, der udgiver Geoviden, er et samarbejde mellem De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet samt Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning og Statens Naturhistoriske Museum, begge ved Københavns Universitet.

Geocenter Danmark er et center for geovidenskabelig forskning, uddannelse, rådgivning, innovation og formidling på højt internationalt niveau. Læs mere på geocenter.dk