Fangst og lagring af CO₂ anbefales af FN’s klimapanel og det danske klimaråd som et væsentligt bidrag til at opnå de CO₂-reduktioner, der er nødvendige for at bremse klimaforandringerne.
Regeringen og et bredt flertal i Folketinget vedtog i juni 2021 en køreplan for lagring af CO₂, der inkluderer undersøgelser af potentielle lagringslokaliteter i den danske undergrund.
Som en del af dette undersøges de dybere geologiske lag ved Gassum, fordi undergrunden her forventes at være egnet til CO₂-lagring.
Der er planlagt indsamling af seismiske data på i alt fire forskellige lokationer i årets løb, som på baggrund af tidligere undersøgelser ser ud til at have de rette geologiske og geografiske forhold, der skal til for at kunne lagre CO2 effektivt.
”Vi skal kortlægge undergrunden ved Gassum, Rødby og Thorning og også et havbundsområde i Jammerbugten. På land kommer det til at foregå med særlige lastbiler, der sender akustiske signaler ned i jorden, som vi kan optage og tolke til kort over, nøjagtig hvordan undergrunden er sammensat. Til vands er det et skib, der udsender lydbølger ned gennem vandsøjlen. Det er afgørende for at planlægge et potentielt CO2-lager,” forklarer Nina Skaarup, leder af Afdeling for geofysik og sedimentære bassiner, som leder kortlægningsarbejdet.
Mini-lastbiler på vejene
Undersøgelsen foregår på den måde, at to mini-lastbiler kører på vejene og stopper hver tiende meter for at sende vibrationer ned i jorden, som kastes tilbage af lagene i undergrunden og opfanges af geofoner – en form for mikrofoner, der lægges på og ved vejen.
GEUS har projektansvaret for undersøgelserne af de potentielle lagringslokaliteter.
Den seismiske undersøgelse gennemføres af Uppsala Universitet med assistance fra studerende fra universiteterne i København, Aarhus og Uppsala. COWI er ansvarlig for kommunikation, tilladelser, logistik, samt borgerkontakt via kontaktperson i felten, og Ramudden håndterer trafik-skiltning