Som Danmarks geologiske datacenter ligger De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) inde med et væld af oplysninger om den danske undergrund fra boringer og seismiske undersøgelser, der er udført i forbindelse med efterforskning og produktion af olie og gas, geotermi mm.
Der er tale om data fra Nordsøen, fra de indre danske farvande og fra land, f.eks. Stenlille på Sjælland og Feldsted og Tønder i Sønderjylland.
”Det er data, der er efterspurgte i forbindelse med projekter, der involverer undergrunden. Bl.a. kommer der kun flere tiltag inden for den grønne omstilling, der kræver viden om undergrunden, f.eks. vindmøller, energiøer, geotermi, CO2-lagre og klimatilpasning,” siger Mikael Pedersen, statsgeolog for Geologisk Datacenter ved GEUS.
I dag er alle GEUS’ data vedrørende de øverste dele af den danske undergrund gratis, men fremadrettet vil GEUS også gøre data om den dybe danske undergrund frit tilgængelige for alle. Det gælder bl.a. data fra boringer og seismiske undersøgelser.