Landskredsportalen viser steder, hvor der er kortlagt strukturer i landskabet, der er dannet af landskred. Der er både tale om gamle skred, der kan være sket for hundreder eller tusinder år siden, samt skred, der er i aktiv bevægelse.
Det er forskere fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) og Københavns Universitet, der har kortlagt de mere end 3200 landskred i Danmark.
Langt de fleste kortlagte skred spreder sig over omkring 100 meter og er langs kysterne, men der er også meget store skred og flere skred i bakker og dalsider inde i landet. De fleste er landskred, som har stabiliseret sig igen, men i nogle områder er der fortsat risiko for skred.
I nogle få af de aktive områder er der bygninger, men der er ikke konstateret en akut risiko for farlig skredudvikling. Forskerne har været i kontakt med de berørte kommuner og borgere ved Mørkholt ved Vejle og Kongstrup ved Kalundborg.
Mørkholtskreddet ved Vejle bevæger sig flere steder med flere centimeter om året. Det strækker sig over 500 meter af sommerhusområdet ved kysten og er tydeligt defineret af en op til ti meter høj halvmåne-formet skrænt, der udgør skreddets bagvæg.
”De lokale er ofte godt klar over, at der er bevægelse i de aktive områder, men de ved måske ikke, at bevægelserne sker over et større sammenhængende skredområde. Vi håber, at den nye landskredsportal kan blive et godt værktøj for borgere, der bor ved landskred, samt kommunerne, myndigheder og andre, der f.eks. er involveret i planlægning af anlægsprojekter,” fortæller forsker ved GEUS Kristian Svennevig og fortsætter:
”Det er vigtigt at være opmærksom på landskred, for vi forventer større skredaktivitet i Danmark i fremtiden pga. klimaforandringerne, da de vil betyde mere nedbør og stigende grundvand, så landskredsportalen kan indgå i arbejdet med klimatilpasning.”