Den nye model er fokuseret på at beskrive vandkredsløbet og dybden til det terrænnære grundvandsspejl i 100 meter opløsning både historisk og ift. fremtidens klima frem til år 2100, så man kan få indikationer af, hvor man i fremtiden kan få udfordringer med højtstående grundvand.
”For første gang er det lykkedes at lave et kort, hvor man kan orientere sig og opleve, hvor tæt på terræn grundvandet vil stå i dag, i 2041-2070 og i 2071-2100, og hvordan langvarig regn vil påvirke risikoen for vand i kælderen osv.,” siger Hans Jørgen Henriksen, der er seniorrådgiver ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), og fortsætter:
”Vi oplevede f.eks. vedvarende regn fra oktober 2019 til februar 2020 med oversvømmelser til følge. Nu har vi et kort, der viser, hvor risikoen for højtstående grundvand og oversvømmelser er størst næste gang, vi oplever ekstreme hændelser som den. Dermed er der et bedre datagrundlag for klimatilpasning, planlægning, forvaltning og beredskab tilgængeligt.”
De nye data kan tilgås samlet i Hydrologisk Informations- og Prognosesystem (HIP) og i en udvalgt version i Klimatilpasnings- og Arealanvendelsesværktøj til Miljø- og Planmedarbejdere (KAMP). På den måde kan data bruges af alle fra kommuner, forsyninger og regioner til virksomheder, landmænd eller borgere, der f.eks. er interesserede i at finde viden om, hvordan klimaforandringerne kan påvirke deres område eller grund, så de kan foretage forebyggende tiltag.