Fuld kogebog for PROMICE-vejrdata udgivet

13-08-2021

GEUS’ Programme for Monitoring the Greenland Ice Sheet har offentliggjort en fuld beskrivelse af de beregninger, koder og modeller, der ligger til grund for projektets vejrdata fra Indlandsisen, hvilket vil gøre det lettere for forskere verden over at benytte sig af informationen.

One of the automatic weather stations on the Greenland Ice Sheet
En af PROMICE’s automatiske vejrstationer fotograferet 4. august 2018. Tallene på billederne betyder følgende: 1 – strålingsmåler; 2 – hældningsmåler; 3 – satellitantenne; 4 - vindmåler; 5 – akustisk afstandsmåler; 6 – temperatur- og fugtighedsmåler; 7 – issmeltningsmåler; 8 – solpanel; 9 – datalogger, trykmåler, satellitmodem og GPS-antenne; 10 – batteriboks; 11 – temperaturmåler

Når man forsker i glaciologi, klimatologi, oceanografi og så videre, er det altafgørende at have den bedst mulige information at basere sine beregninger på. I årevis har Programme for Monitoring of the Greenland Ice Sheet (PROMICE) gjort data vedrørende Indlandsisens dynamik og massebalance bredt tilgængelige. Mange af disse data er baseret på metadata fra automatiske vejrstationer, der er placeret rundtomkring på Indlandsisen. Nu har PROMICE-teamet desuden publiceret alle beregninger og mellemregninger fra disse vejrstationer og dermed gjort de resulterende data mere transparente for andre forskere.

”Det har krævet rigtig meget arbejde, men nu har vi skrevet en vejledning til, hvordan disse data er blevet til, så alle i princippet vil kunne reproducere dem. Hvilket forhåbentlig gør det lettere for andre forskere at bruge vores data,” siger Robert S. Fausto, som er seniorforsker i PROMICE under De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

Man kan sammenligne det med, at du indtil videre har kunnet bastille al maden på menukortet, men nu får du fuld adgang til alle opskrifterne, så du også selv kan lave alle retterne derhjemme.

Vigtig milepæl

Data fra vejrstationerne inkluderer alt fra temperatur og fugtighed på Indlandsisen målt hvert tiende minut til snefald, afsmeltning, kort- og langbølget stråling og meget mere. Alt det, man har brug for, hvis man vil bedrive forskning i de førnævnte områder (og mange flere).

Ifølge seniorforskeren har det taget mere end et årti at få alt det forskellige udstyr op at køre til det niveau, det er i dag, hvor de meste er automatiseret og kører efter standardprocedurer.

“Så det er en meget vigtig milepæl for PROMICE,” siger Robert S. Fausto.  

Robert Schjøtt Fausto
Seniorforsker
Glaciologi og Klima
Johanne Uhrenholt Kusnitzoff
Redaktør
Presse og Kommunikation
Telefon91333954

Læs artiklen

Artiklen ‘Programme for Monitoring of the Greenland Ice Sheet (PROMICE) automatic weather station data’ er publiceret i tidsskriftet Earth System Science Data i august 2021. 

Læs den her.

Find data

Alle data fra PROMICE kan findes her.

Om PROMICE

PROMICE står for PROgramme for Monitoring of the Greenland ICE sheet og er et fortløbende forskningsprogram, der overvåger Indlandsisen og har kørt siden 2009. 

PROMICE ledes og udføres af GEUS' afdeling for Glaciologi og Klima i visse dele i samarbejde med DTU Space. 

Læs mere om PROMICE