Ny fossilart opkaldt efter GEUS-forsker

05-10-2020

Det var en glædelig overraskelse for Karen Dybkjær fra GEUS’ Afdeling for Stratigrafi, da navnet på en nyopdaget dinoflagellat-cyste blev afsløret. Den var nemlig opkaldt efter hende.

Svalbardella karenii sp. under mikroskop
Svalbardella kareniae sp. under mikroskopet. Billeder: Kasia Sliwinska og Martin J. Head

To nye arter af fossile cyster fra dinoflagellat-mikroalgen Svalbardella Manum er netop blevet opdaget, og en af dem har fået navn efter seniorforsker Karen Dybkjær fra GEUS’ Afdeling for Stratigrafi. Nemlig Svalbardella kareniae sp. Finderen af arterne er kollegaen seniorforsker Kasia (Katarzyna) Sliwinska fra samme afdeling, der sammen med en canadisk kollega for nylig udgav en artikel om deres opdagelse i Journal of Micropaleontology.

De to arter er såkaldte dinoflagellat-cyster, som altså ikke er ondartede, ubehagelige vækster på den lille alge, men derimod en særlig form for puppe, som dinoflagellaten indhyller sig i, når forholdene er dårlige. En form for vinterhi-overfrakke, som den kan bryde ud af igen, når der kommer bedre tider. Herefter falder cysten til bunds og aflejres i havbundssedimenterne, hvor nogle af dem altså er blevet fundet og navngivet af Kasia Sliwinska og hendes kollega millioner af år efter.

Kasia Sliwinska forklarer, at da nye arter må navngives af finderen, var hun ikke i tvivl om, at hun ville opkalde den ene efter Karen Dybkjær, der har været hendes ph.d.-vejleder.

”Jeg synes, det er vigtigt i forskning at anerkende dem, der har hjulpet en, og her tænkte jeg straks på Karen, som har været en stor hjælp og støtte.”

De to nye arter af dinoflagellat-cyster er vigtige i forskernes arbejde med at udrede fortidens klima, fordi de forskellige arters tilstedeværelse og udbredelse i havbundssedimenter kan vise, hvordan forholdene har været, da cystens ejer levede, forklarer seniorforskeren.

Stolt og glad navnesøster

Karen Dybkjær selv fortæller, at hun blev meget overrasket, da Kasia Sliwinska fortalte hende, at hun havde fået en navnesøster i den nyfundne dinoflagellat-cyste.  

”Det er jeg da beæret over. Det er sådan lidt sjovt. I min verden har det været noget lidt mere gammeldags at opkalde en art efter sin vejleder, så jeg må sige, at det varmer om hjertet, at Kasia har lyst til at gøre det. Så har jeg da været noget for hende, og det er jeg da glad for. Og stolt af,” siger hun. 

Det er første gang, Karen Dybkjær lægger navn til en art, men hun har tidligere selv fundet og navngivet en.

”Det er også en dinoflagellat-cyste, som jeg opkaldte efter den jyske grusgrav, vi fandt den i, ved den lille by Addit. Så den hedder Homotryblium additense.”

Også en efter Claus 

Den anden art Svalbardella clausii er blevet opkaldt efter Kasias anden vejleder, lektor emeritus Claus Heilmann-Clausen fra Aarhus Universitet. 

”Det varmer da om hjertet, at Kasia har opkaldt en art efter sin gamle vejleder. Den er god både til aldersbestemmelse og som klimaindikator. Så jeg er glad for, at det blev den, som kom til at hedde clausii,” siger han.

Svalbardella kareniae sp. under mikroskopet

Forskellige individer af Svalbardella clausii under mikroskopet. Billeder: Kasia Sliwinska og Martin J. Head

 

Kasia Sliwinska
Seniorforsker
Stratigrafi
Mobil91333723
Karen Dybkjær
Seniorforsker
Geoenergi og -lagring
Johanne Uhrenholt Kusnitzoff
Redaktør
Presse og Kommunikation
Telefon91333954