Forskere fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) og Københavns Universitet har i en ny kortlægning identificeret mere end 3000 landskredsområder i Danmark.
Langt de fleste kortlagte skred er små og langs kysterne, men der er også store skred og flere skred i bakker og dalsider inde i landet. De fleste er gamle landskred, hvor områderne har stabiliseret sig igen, men i nogle områder er der fortsat risiko for skred.
I værste fald kan et landskredsområde ende i et kollaps med potentielt tab af materielle værdier eller menneskeliv, men der er få eksempler på det i Danmark. Det skete i 1905 ved Liselund, hvor store dele af parken med kulturværdier forsvandt, og i 1994 ved Møns Klint, hvor en person omkom.
Kræver nærmere undersøgelser
En lille del af de aktive områder, der er identificeret i kortlægningen, ligger i nærheden af bygninger og infrastruktur og kan derfor udgøre en risiko for disse, men der er ikke konstateret en akut risiko.
”De fleste steder ved de lokale nok allerede godt, at der foregår noget i området, fordi de f.eks. oplever mindre skred og sætteskader. Vi har bl.a. identificeret aktive områder i Kalundborg og Vejle Kommune, hvor skred er en kendt problematik langs fjorden,” fortæller forsker ved GEUS Kristian Svennevig og fortsætter:
”Vi er i dialog med kommunerne, men foreløbig har vi lavet Danmarks første overordnede kortlægning af skred, og det kræver nærmere undersøgelser af de enkelte områder, før vi kan sige mere om dem.”