KLINT er et sansebombardement af lyd, tekst og lys i et unikt rum. Musikforestillingen fortæller gennem fire satser historien om tilblivelsen af lagene i Stevns Klint, som i 2014 blev optaget på UNESCO's liste over Verdensarv grundet de unikke aflejringer i klinten. Et særligt lag, Fiskeleret, ligger som en mørk linje i hele klintens længde. I Fiskeleret findes aske og støv fra meteornedslaget, der udslettede dinosaurerne og halvdelen af jordens plante- og dyrearter for 66 millioner år siden.
Det er baggrunden for forestillingen KLINT, der er skabt af Lene Vestergård (tekstforfatter, skuespiller og instruktør) og Birgit Løkke (komponist, perkussionist og sanger). Electronica-pioner og akustikekspert Jesper Siberg er en tæt samarbejdspartner på KLINT, der opføres som et elektronisk værk akkompagneret af tre sangsolister og et kor af 14 sangere.
Fire satser - hvor de geologiske lag fortæller deres historie
Birgit Løkke har i kompositionen omsat naturvidenskabelig viden til kunstneriske udtryk. Forskerne Morten Hjuler, Niels Schovsbo og Trine Dahl-Jensen fra GEUS har givet hende indblik i, hvad lyden fortæller om de forskellige geologiske lag. Værket bruger nærmest klinten som partitur og er opbygget i fire satser, der tilsammen har en varighed på cirka 80 minutter:
- Kridttiden med kokkolitter som dominerende bidrag til aflejringerne.
- Katastrofen beretter om meteornedslaget for 66 millioner år siden, der udryddede halvdelen af jordens dyre- og plantearter.
- Tertiærtiden med bryozóer der vokser i kolonier.
- Nedbrydningen, hvor naturkræfterne tager materiale tilbage og flytter det rundt, for evigt rundt.
"Lyd kan noget," siger seniorforsker Niels Schovsbo og fortæller, at hvis man slå med en hammer på forskellige kalklag, så får man forskellige lyde. Det bruger geologerne til at få et hurtigt indblik i, hvad det er for nogle geologiske lag, og hvilke egenskaber de har.
"Jeg har altid interesseret mig for, hvordan man kan bruge flere sanser end bare øjnene, når man undersøger geologiske lag, men det er første gang, at jeg har været med til at levere viden og lyde til en musikforestilling," slutter Niels Schovsbo
Ind i Pyramiden - midt i et instrument
I Boesdal på Sydstevns ligger en spektakulær træstruktur: Pyramiden. Pyramiden blev i sin tid opført som opbevaringssted for knust og tørret kalk fra bruddet bag Stevns Klint. Med en diameter på 60 meter og en midterhøjde på 20 meter har Pyramiden en helt unik akustik - ikke ulig en kæmpe katedral. Under opførelsen af KLINT vil publikum have fornemmelsen af at være midt i et kæmpe instrument.
Det er her, i Pyramiden ved Stevns Klint, at publikum kan opleve KLINT - en musikdramatisk forestilling om kalk, kridt og meteornedslag.
Originale instrumenter og rå scenografi
KLINT er en komposition over aflejringerne, der med tiden er blevet til Stevns Klint. Forestillingen er bygget op med rytmer, klange og elektronisk behandlede naturlyde. Med sin lag-på-lag-opbygning tolker kompositionen Stevns Klints tilblivelse. Der bygges særlige instrumenter og installationer til opførslen af dette stedsspecifikke værk, f.eks. 4 meter lange trækasser til rullende flintesten, der illuderer brændingen rundt om publikum i det spektakulære rum.
Ved opførslen af KLINT vil publikum sidde midt i Pyramiden med ryggen mod centrum, hvor der er opstillet et 10 meter højt stillads. Hele vejen rundt på den enorme tagflade vil lyset spille sammen med stemmer og toner i et sansebombardement.
Der er plads til 440 i Pyramiden. Forestillingen dirigeres fra stilladset.
Billetsalg og yderligere oplysninger:
http://www.stevns-teater.dk/forestillinger/voksne/375
Følg med i tilblivelsen af musikforestillingen KLINT på facebook:
https://www.facebook.com/stevnsklint.dk/?fref=ts
Hent og læs det populærvidenskabelige blad Geoviden nr. 3, 2014: Stevns Klint - ny dansk verdensarv
geoviden-3-2014.pdf (pdf-fil ~7mb)
Kontakt:
Seniorforsker Niels Schovsbo, GEUS
Tlf.: 91 33 37 59
E-mail: nsc@geus.dk