Over 50 geologiske undersøgelser skal i gang med at fremstille et digitalt geologisk kort over hele verden i skala - en til en million (1:1.000.000). Projektet OneGeology er måske et af største og mest ambitiøse internationale kortlægningsprojekter, og arbejdet skal bidrage til en bedre forståelse af verdens miljø og en global løsning af miljø- og ressourcemæssige problemer.
Projektet er et kæmpemæssigt puslespil, hvor de enkelte lande løbende bidrager med geologiske data fra deres respektive områder. Data bliver tilgængelig på en web portal som et dynamisk geologisk kort, der hele tiden bliver opdateret, når der tikker nye opdaterede data ind fra hele verden. Målet er, at jorden er dækket af kort i skala en til en million, men projektet er pragmatisk tilrettelagt, så også andre kortskalaer eller de bedst tilgængelige kort kan indgå.
Projektet begyndte i sidste uge i Brighton i England på et "kick-off" møde arrangeret af British Geological Survey. I løbet af 2007 vil de første data blive tilgængelige, og i 2008 vil de første resultater af det globale geologiske kort blive præsenteret på den internationale geologikongres i Oslo.
GEUS bidrager med digitale geologiske kortdata fra Danmark og Grønland. For Grønland anvendes de nationale kortblade i skala 1. 500.000 og et nyt 1:1.000.000 geologisk kort planlægges for Danmark.
- Vi planlægger at have de digitale data fra Grønland og Danmark klar i løbet af 2007 og 2008. Kortmaterialet vil så løbende blive opdateret efterhånden som vi får lavet nye opdaterede kort, siger statsgeolog Christian Knudsen fra Afdelingen for Geologisk Kortlægning ved GEUS.
Geologiske kort viser, hvilke bjergarter man finder i naturen og dermed hvilket geologisk miljø der har været til stede og hvornår.
OneGeology er et samlet bidrag fra de geologiske undersøgelser til FN's International Year of Planet Earth 2008, hvis aktiviteter foregår fra 2007 til 2009.
OneGeology er et initiativ fra British Geological Survey og flere internationale paraplyorganisationer står bag: Commission for the Geological Map of the World (CGMW), International Union of Geological Sciences (UIGS), International Steering Committee of Global Mapping (ISCGM) og UNESCO.
- Alle geologer ved, at geologi og bjergarter ikke respekterer menneskeskabte grænser, og det gør miljø og ressourceproblemer heller ikke. Med vores ændrede klima er der et endnu større behov for mere komplette data af god kvalitet om vores miljø. Ved at bidrage til OneGeology kan hver nation gøre en stor forskel globalt ved at arbejde lokalt, siger Ian Jackson, som leder projektet for British Geological Survey.
Læs mere om OneGeologyonegeology.org
Yderligere oplysninger: Statsgeolog Christian Knudsen, GEUSckn@geus.dk