Morsestenen og Kulsvierstenen finder du sydvest for Smørstenen på den anden side af Smørstensvej. Begge sten fortæller om dramatiske begivenheder fra de sidste måneder af besættelsen, hvor området var nedkastningssted for våben fra engelske fly til danske modstandsfolk.
På Morsestenen stillede modstandsgruppens leder sin batteridrevne radiosender, som han brugte, når de engelske fly skulle dirigeres i retning af nedkastningsstedet. Udover retningssignalet sendtes morsesignalet B (streg, prik, prik, prik). Efter krigen blev morsesignalet hugget ind i stenen sammen med en pil, der peger i den retning, flyene kom fra. Stenen består af en mørk næsten sort bjergart.
Morsestenen findes her: 55°59.6550'N 12°19.8600'Ø, se også positionen for Morsestenen på Google Maps
Kulsvierstenen blev hentet i Strødam og rejst til minde om en episode natten mellem 20. og 21. april 1945. 16 modstandsfolk opholdt sig i nedkastningspladsens nordkant netop der, hvor Kulsvierstenen står i dag, da der blev råbt ”Tyskerne ”. Fra pladsens sydside kom tysk militærpoliti og åbnede ild. Modstandsfolkene besvarede ilden kortvarigt men flygtede derefter til Esrum Sø og var heldige at finde to robåde med årer, så de kunne sætte over til søens østside. På kulsvierstenen blev indhugget et vers Carl Ploug under datoen 21. april 1945: Vegen er for overmagt, liden folk til sidst. Men af Danmarks ære, de have intet mist. Mindestenen fik sit navn og blev afsløret den 23. september 1945. Mindestenen er dækket af lav. Du aner en rød mellemkornet granit. Stenen er 2,5 høj, 1,3 m bred og 0,8 m dyb.
Mindestenen for våbennedkastningen findes her: 55°59.6870'N 12°19.8730'Ø, se også positionen for Kulsvierstenen på Google Maps
Se stort billede