Viden om Ilulissat Isfjord

Her kan du få viden om Indlandsisen, klimaet, istiderne, dyr, planter og mennesker omkring Verdensarvsområdet Ilulissat Isfjord i Grønland gennem webtemaets tekster, videoer, billeder, grafik, animationer, bog og plakater.

Isfjorden er det første område i Grønland og et af de første i Arktis, der har fundet plads på UNESCOs verdensarvsliste, der omfatter en lang række verdensberømte lokaliteter. I den forbindelse har GEUS udgivet en bog, som dette webtema er baseret på. 

Isfjorden har en storslået skønhed, som skabes af Indlandsisen, gletsjeren og de majestætiske isfjelde. Områdets rige dyreliv har i årtusinder gjort det muligt for mennesker at leve i den barske natur. Isfjorden er af international betydning for geovidenskaben og utallige ekspeditioner har i over 150 år besøgt området.

Her kan du læse om gletsjerens oprindelse fra Indlandsisen, isfjeldenes dannelse og drift, udforskningen og isfjordens betydning for fortidens jægerkulturer og nutidens erhverv i det moderne Grønland.

Ilulissat Isfjord - Et verdensarvsområde

Det er bogen til dem, der drømmer om at se den smukke isfjord, eller en smuk souvenir til de heldige, der har været der. Den er rigt illustreret med store farvebilleder og forklarende grafik.

Læs mere om bogen og bestil den.

 

Redaktion: Ole Bennike, Naja Mikkelsen, Henrik Klinge Pedersen og Anker Weidick
Journalistisk bearbejdning: Rolf Haugaard Nielsen
Webtekster redigeret af Henrik Højmark Thomsen, GEUS
Foto: Jakob Lautrup, GEUS (hvor intet andet er anført)
Repro: Benny Schark og Jakob Lautrup, GEUS
Illustration: Henrik Klinge Pedersen m.fl. Kilde er angivet ved den enkelte figur
Kort: Margareta Christoffersen og Willy L. Weng
3D: Carsten E. Thuesen, GEUS
Satellittolkning: Tapani Tukiainen, GEUS

Gletsjer ved Ilulissat Isfjord

Foto: Jakob Lautrup, GEUS.

Dyr ved Ilulissat Isfjord

Foto: Jakob Lautrup, GEUS.

Både ved Ilulissat Isfjord

Foto: Jakob Lautrup, GEUS.