Er CCS muligt i Danmark?
I den danske undergrund findes der mange steder, hvor der er et egnet reservoir med et forseglende lag af lersten oven på. Danmark har derfor stort potentiale til lagring af CO2 , og kan indeholde CO2 i mængder som svarer til flere hundreder års samlet dansk udledning på nuværende niveau. Der kan etableres CO2 -lagring både på land og til havs, da de underjordiske reservoirer er ens.
I Danmark er der desuden blevet forsket i CCS i flere årtier, og derfor har vi allerede en stor viden om mulighederne for CCS i Danmark. For at få et CCS-anlæg i gang på dansk territorium skal der dog foretages flere undersøgelser af geologien på konkrete lokationer for at være helt sikker på, at man vælger de bedst egnede lagringsområder.
Kriterier for CCS
Indkapsling For at være sikker på, at CO2 ’en ikke begynder at sive op igen, sørger man for nøje at udvælge reservoirer, som har overliggende lag af ugennemtrængelige bjergarter. Det skal være bjergarter med meget få og/eller små porerum med dårlig forbindelse mellem hinanden, f.eks. lersten.
Reservoirkvalitet Selve reservoiret skal derimod bestå af bjergarter med mange velforbundne porerum af en vis størrelse, så CO2 ’en kan fordele sig ud i hele reservoiret. Sandsten er et eksempel på en velegnet reservoirbjergart.
Dybde Reservoiret skal ligge i en dybde på mere end 800 meter, da CO2 ’en da overgår til en tilstand, som fylder 300 gange mindre på grund af højt tryk og temperatur.