Poul Egede antydede allerede i 1788 et stort sammenhængende isdække i Grønland, men Hinrich Rink var den første videnskabsmand, som indså den umådelige udstrækning og specielle form af 'issletten', der dækker hele den indre del af Grønland, og han kaldte isdækket for Indlandsisen efter et forslag fra den danske videnskabsmand Japetus Steenstrup.
Indlandsisen var helt anderledes end de lokale gletsjere, som tidligere var beskrevet. Samtidig var en ny idé ved at opstå i Europa, nemlig at is havde dækket store dele af det nordlige Europa i fortiden. Rinks arbejde blev derfor modtaget med stor interesse i videnskabelige kredse på grund af den sensationelle nyhed, at der fandtes et enormt isdække, som kunne understøtte argumentet om, at Europa havde været dækket af is under en eller flere istider. Rinks beskrivelser blev startskuddet til, at der blev udsendt glaciologiske ekspeditioner til Grønland og Ilulissat i de følgende årtier.
Hinrich Rink forsøgte også at forstå mekanismen for kalvisproduktion. Hans hovedtese var, at isen fra de indre dele af Grønland måtte være skabt ved akkumulation af sne, som blev ført ud til kysten af isstrømmene – på samme måde, som nedbøren over store landområder bliver ført ud til havet med store floder.
Rink anslog kalvisproduktionen på grundlag af gletsjernes størrelse og mængden af is i fjordene, og han opstillede fem isstrømme af 'første orden', nemlig Jakobshavn, Tossukatek, Den større Kariak, Den større Kangerdlugssuak og Upernavik. Han var klar over den store kalvisproduktion i de fem fjorde, men opdagede ikke Sermeq Kujalleqs enestående status som Indlandsisens hovedudløb. Det blev først klart i den sidste halvdel af det 19. århundrede. Men Rink erkendte den ekstraordinære størrelse af Indlandsisen, hvilket fremgår af hans vurdering af det nødvendige dræningsområde på 50.000 kvadratkilometer eller mere for hver af de fem isstrømme.