Øst for hovedstaden Nuuk findes nogle af verdens ældste bjergarter i Isua, hvor fjeldet indeholder 3,9 milliarder år gamle aflejringer. Der er spor efter en meget tidlig dannelse af vulkanske bjergarter, og der er urgamle sedimenter fra havbunden, hvor det tidligste spor af liv på Jorden er fundet i form af kulstof fra mikroorganismer.
Allerede på dette tidspunkt er der foregået en kontinentdannelse og pladetektoniske bevægelser. I grundfjeldskjoldets kerne sluttede bjergkædedannelsen for 2,5 milliarder år siden, mens randområderne blev påvirket af forskellige yngre bjergkædefoldninger. Samtidig blev der også dannet ny jordskorpe, der blev til nye kontinenter, som voksede sammen med de eksisterende landmasser. Grundfjeldet mellem Kangerlussuaq og Disko Bugt indeholder både gamle genfoldede bjergartskomplekser og yngre bjergarter, der er opstået dybt nede i jordskorpen.
Sammen med Nordamerika udgjorde Grønland for 1,6 milliarder år siden et stort nordamerikansk kontinent, Laurentia. På det tidspunkt var foldningen af prækambriske bjergkæder i Grønland stort set afsluttet, og grundfjeldsskjoldet var hævet og delvis nederoderet. Den senere udvikling knytter sig især til skjoldets randområder, hvor senere dannede bjergarter er bevaret i Nordgrønland, Østgrønland og dele af det centrale Vestgrønland.
I Nordgrønland og Nordøstgrønland blev der for 400-350 millioner år siden dannet to store foldebælter langs med kysterne.