Kæmpesten Volstrup
Volstrups kæmpesten ligger godt skjult mellem pil og poppel og er ikke sådan lige til at finde. Du skal lede efter et kæmpe Piet Hein super ellipse æg, som stenen minder om med sin afrundede og butkantede form.
Hvis du finder frem, vil du se en mellemkornet granit med røde, hvide og sorte mineraler. Stenen stammer højest sandsynligt fra et granitkompleks i Bohuslen ved Svenskekysten. Bohuslen ligger nordøst for Vendsyssel, så det passer med, at Nordøstisen, der var det sidste isfremstød over Vendsyssel, plukkede stenen op i Bohuslen og tog den med til Vendsyssel.
Volstrups kæmpesten består af mellemkornet bleg rød granit med felter af mere grovkornet granit. Korn af rødlig kalifeldspat ses 5 til 10 mm store. En lys grå plagioklas ses med korn 1 til 4 mm. Granitten er svagt porfyrisk, idet der i den enskornede masse findes spredte kalifeldspatkorn op til 2 cm store.
- 20 % kvarts
- 70 % feldspat (kalifeldspat + plagioklas)
- 8 % biotit
- 2 % amfibol og pyroksen
- Zirkon
Mineralsammensætningen og den homogene fremtoning tyder på, at stenen består af Bohuslen-granit, der findes som fast fjeld ved svenskekysten umiddelbart syd for den svensk/norske grænse. Det stemmer godt overens med, at yngste isfremstød over Vendsyssel kom fra nordøst, da Hovedfremstødet eller Nordøstisen bevægede sig ned over landet. Nordøstisen stod ved Hovedstilstandslinjen for 23.000 til 21.000 år siden. Nordøstisen kan have plukket stenen op fra granitkomplekset i Bohuslen og transporteret den til Vendsyssel.
Store Pigesten på Læsø og Kollerupstenen i Hanherred består også af rødlig Bohuslen-granit.