Lazurit (lapis lazuli)

Lazurit med tynde hvide årer af skapolit og med sorte korn af hornblende. Foto: Jakob Lautrup

Farve

Blå

Hårdhed

5-6

Beskrivelse

Mineralet lazurit, også kaldet lapis lazuli, er et eftertragtet mineral med en intens blå farve. Lazurit har været kendt siden oldtiden, og mange civilisationer har benyttet og værdsat det. Navnet kommer af det latinske 'lapis' for sten og af det arabiske 'lazula' for blå. Krystaller er sjældne, og lazurit ses mest som tætte masser.

Den blå farve bliver forstærket ved polering, og lazurit er derfor populær som smykke- og dekorationssten. Ved fremstillingen af smykker af lazurit fandt man tidligt ud af, at det pulver, der blev tilbage efter slibning og bearbejdning, var velegnet som blåt farvepigment. Farven fik navnet ultramarin, som stadig bruges om en intens blå. Bjergarter med grønlandsk lazurit adskiller sig fra andre forekomster ved at mangle karakteristiske korn af pyrit.

Forekomst

I Grønland er den eneste lokalitet for lazurit-forekomsten Tupertalik ved Maniitsoq

Den grønlandske lazurit på forvitrede overflader er ofte bleget til næsten hvid, hvilket gør mineralet vanskeligt at genkende i terrænet. Ved Tupertalik har reaktionen mellem den vulkanske kalksten (karbonatit) og grundfjeldets gnejs resulteret i en blå bjergart domineret af lazurit.

Lazurit fra denne 1-2 km2 store forekomst er efterhånden blevet en attraktiv souvenir fra Maniitsoq. Det har derfor været naturligt, at smykkestenen fandt vej til kommunens borgmesterkæde, da den danske venskabskommune Esbjerg i 1982 forærede Maniitsoq en ny kæde i anledning af 200-året for byens grundlæggelse.

Opdagelse

I 1960’erne opdagede geologer fra Kryolitselskabet Øresund forekomsten Tupertalik ved Maniitsoq. Lokaliteten er opkaldt efter fjeldet Tupertalik.

Stenens kemi

Mineralet lazurit tilhører mineralgruppen feldspatoid, som består af natrium, calcium, silicium og svovl.

Sminke med magiske kræfter

Lapis lazuli har siden oldtiden været tilskrevet magiske kræfter. For eksempel smurte Cleopatra sine øjenomgivelser med pulver af den blå lapis lazuli. Ud over at fungere som sminke skulle det også beskytte hende mod onde ånder.