Calcedon

'Ice blue' calcedon fra Illorsuit. Foto: Jakob Lautrup

Farve

Hvid og gråhvid er mest udbredt, men lyseblå, grågrøn og rødbrun er også almindelige. Ofte ses forskellige farver lagvis i samme sten.

Hårdhed

6,5–7

Beskrivelse

Calcedon er en fællesbetegnelse for en gruppe af meget finkornet kvarts. Calcedon er tæt og glasagtig med et brud, der ligner en musling (muslet brud), som også kendes fra flint og glas. Stenens mange farvevariationer skyldes ofte urenheder af andre mineraler eller grundstoffer

Forekomst

Calcedon er kendt fra de områder i Grønland, hvor vulkanske lag fra tertiærtiden dominerer – dvs. lag, der er dannet for ca. 65 millioner år siden. Det gælder især i Nuussuaq-området i Vestgrønland og i områderne syd for Ittoqqortoormiit i Østgrønland. I begge områder findes calcedon typisk som udfyldninger i hulrum og sprækker. I Siorapaluk i Nordgrønland findes gamle vulkanske lag fra Jordens urtid (ældre end 600 millioner år), som også indeholder runde hulrum med lagdelt calcedon på størrelse med tennisbolde. Lagdelt calcedon kaldes også agat.

Flerfarvede lag, ofte i hvidlige og brunlige farver, er kendt fra Nuussuaq (Agatdalen) og Siorapaluk. På lokaliteten på Illorsuit/Ubekendt Ejland findes en lyseblå variant, som oftest går under betegnelsen ’ice blue’ calcedon.

Opdagelse

Calcedon har været kendt i Grønland helt tilbage til palæoinuitbefolkningen (2000–1000 år f.Kr.). Palæoinuitterne brugte bl.a. calcedon til at lave brugsgenstande af, f.eks. pilespidser og knivsblade, og calcedon fra det nordlige Grønland blev byttet med drivtømmer fra Sydgrønland og fedtsten fra Nuuk-området.

Stenens kemi

Calcedon er betegnelsen for en form af mineralet kvarts, der består af silicium og ilt.