Jetsmarkstenen
Jetsmarkstenen består af en usædvanlig og en særdeles nydelig granittype. Næsten helt hvid og sort spættet er den, når du betragter den tæt på. Den stammer sandsynligvis fra svenske Bohuslen og kom med indlandsisen under yngste isfremstød over Vendsyssel.
Planen i 2010 var at finde en god placering i omegnen til kæmpestenen. Men stenen ligger stadig i graven her i 2019. Grusgraven er på vej til at blive rekreativt område. Du kan frit og uden at spørge bevæge dig ned i graven og besigtige kæmpen ved søbredden.
Bjergarten er meget lys og enskornet. Hovedmineralet er mælkehvid feldspat. Heri ses lys grå kvarts, hvor du aner et blåligt skær. Desuden ses brun kvarts. Størrelsen på de enkelte mineralkorn ligger mellem 2 og 3 mm, og bjergarten kaldes derfor mellemkornet. Bjergarten samlet set viser svag foliation, idet mange af mineralkornene er aflange og har samme orientering.
Stenen lå højt i grusgraven, da den blev fundet. Faktisk lige under pløjelaget, for bonden, der dyrkede marken før grusgravning, stødte ind i mellem på den med ploven. Yngste isfremstød over området kom fra nord og bragte ler, sand, grus og sten med fra egnene omkring Oslofjorden og efterlod det øverst i landskabet. I Jetsmark grusgrav finder du hurtigt en håndfuld rhombeporfyrer og larvikitsten som bevis for den isbevægelsesretning. Larvikit kommer fra Larvik syd for Oslo. På svenskesiden af Oslofjorden i Bohuslen ligger et granitkompleks med overvejende rødlige mellemkornede homogene granitter. Men Bohuslen-granitten har en lys går variant. Jetsmarkstenen kunne meget vel være en grå variant af Bohuslen-granit.
Lys grå Bohuslen-granit med hvid feldspat og blågrå kvarts ser du også i Hornes kæmpesten.