Bjergarten er grovkornet og hvid på overfladen. Et enkelt sted ses et frisk brud, der afslører, at bjergarten er lys grå under den forvitrede overflade. Mange af mineralkornene er aflange, typisk 1,5 cm brede og 4 cm lange. Imellem det hvide sidder sorte 2 til 5 mm store mineralhobe.
Det lyse mineral kaldes ternær feldspat. Ternær betyder, at det hverken er kalifeldspat eller plagioklas, men noget midt imellem, idet både calcium, kalium og natrium indgår i mineralopbygningen.
De sorte mineralhobe kan være biotit, hornblende eller augit. Mest sandsynligt pyroxenmineralet augit, fordi nogle af de sorte mineraler er svagt grønne. Desuden er bjergarten magnetisk, hvilket skyldes jernoxider, sandsynligvis mineralet magnetit. Kvarts ser du derimod intet af.
Fordelingen er omtrent 90 % feldspat og 10 % mørke mineraler. Bjergarten klassificeres som en larvikit, men den mangler labradoriserende effekt, som betyder, at enkeltmineraler lyser op med et blåt skær ved forskelligt lysindfald. Larvikit, det være sig lys og mørk, klassificeres i den nyeste litteratur som bjergarten monzonit i den overordnede klassifikation af magmatiske bjergarter.
Larvikit findes i Oslo-området, ligesom rhombeporfyr gør. Derfor er det oplagt, at Biersteds Troldesten kom med Nordøstisen, der flød henover Oslo-området til Vendsyssel og Himmerland i slutningen af Weichsel Istiden for 23.000 til 20.000 år siden.
Vindumstenen i Himmerland består af lignende lys larvikit. Vil du se klassisk larvikit, der labradoriserer, så besøg Dynen i Frederikshavn eller Gråstenen ved Rold Skov eller Stenum Stenen i Stenum.