I Danmark forsker vi i seismologi, så vi kan bidrage til den internationale overvågning af jordskælv i verden. Desuden giver forskning i seismologi vigtig viden om Jordens indre opbygning.
Den seismologiske forskning omfatter to meget forskellige emneområder. Det ene område er jordskælv, deres hyppighed, styrke og mekanisme. Det andet område er Jordens indre opbygning.
Jordskælvsforskning:
I Danmark studerer vi vores egne små jordskælv. Desuden deltager vi i den internationale overvågning af jordskælv.
De danske registreringer af danske og udenlandske jordskælv rapporteres blandt andet via de seismiske ugebulletiner til internationale centre, som samler og bearbejder oplysninger fra en lang række lande.
Oplysningerne bruges blandt andet til at forbedre vores viden om jordskælvenes hyppighed, styrke og mekanisme. På den måde kan man for eksempel vælge bygningsreglementer, der er tilpasset det enkelte område, så tabet af menneskeliv og ejendomme forhåbentlig kan begrænses i fremtiden.
Jordens indre:
Oplysningerne fra jordskælvsstudierne indgår desuden som basis for grundforskningen i Jordens indre struktur og dynamik. Vi har i den forbindelse til opgave at holde den seismiske tjeneste up-to-date.
Studierne i Jordens indre er til gavn for de geodætiske arbejder, der er afhængige af undergrunden; for eksempel opmålingen af de danske plan- og højdefikspunktnet. Desuden kan studierne være væsentlige i forbindelse med efterforskning af råstof.
Stop for atomprøvesprængninger:
Forskningen er også baggrund for Danmarks deltagelse i overvågningen af den internationale politiske aftale om stop for afprøvning af atombomber.