Bevægelserne sørger for, at bjergene bliver skubbet et lille stykke opad, når vinden har slebet toppen af. Hvis pladetektonikken går i stå, vil vinden slibe alle bjergene ned, så Jorden til sidst er glat som en strandsten. Uden skarpe niveauforskelle vil der ikke være noget til at holde oceanernes vand tilbage, og hele Jorden vil blive dækket af cirka 2,5 km vand overalt.
I dette temahæfte fortæller vi om, hvordan Jorden arbejder, og hvordan vi kan holde øje med Jordens aktivitet. Vi kan ikke kontrollere de voldsomme naturkræfter, der er på spil, men ved at forstå, hvordan Jorden fungerer, vil vi kunne begrænse naturkatastrofernes omfang.
Mange steder i hæftet vil vi bruge det store Sumatra-jordskælv som eksempel. Jordskælvet, som fandt sted den 26. december 2004, målte 9,3 på Richterskalaen og udløste mere energi end 30.000 atombomber. Det var langt det største jordskælv i mere end 40 år. Jordskælvet satte den allernyeste forskning og teknologi på prøve og inspirerede forskere til at anvende de seneste årtiers teknologiske landvindinger på helt nye måder. Sidst verden oplevede et så stort jordskælv, var GPS-systemet f.eks. slet ikke opfundet!