Sådan færdes du på gletsjere: Se træningen til årets feltarbejde

12-04-2023

At arbejde på Indlandsisen og dens gletsjere kræver viden om at færdes sikkert i is og sne - video tager dig med på årets gletsjerkursus

Forskerne træner bl.a. at trække hinanden op ad bakker og gletsjerspalter (Video: GEUS)
Forskerne træner bl.a. at trække hinanden op ad bakker og gletsjerspalter (Video: GEUS)

Igen i år har et hold af GEUS' glaciologer været afsted på kursus på en gletsjer i Island, hvor de trænede gletsjersikkerhed som en del af forberedelsen til forårets og sommerens feltarbejde i Grønland.

Kurset foregår på den islandske gletsjer Sólheimajökull, hvor holdet sammen med en instruktør øvede at aflæse terrænet, spotte eventuelle gletsjerspalter og finde den sikreste rute over isen. En stor del af kurset går dog også ud på at forberede sig på at redde sig selv, hinanden eller udstyr op fra gletsjerspalter, hvis det - i alleryderste konsekvens - skulle blive nødvendigt. Hvilket det heldigvis uhyre sjældent er.  

Læs ogsåFeltsæsonstart og sikkerhedskurser

Som du kan se i videoen, betyder det bl.a., at forskerne skal kunne binde en del forskellige knob typisk brugt i bjergbestigning, som f.eks. skal  gøre det lettere at trække en kollega eller et stykke udstyr op fra en spalte. Herunder skal de også kunne bygge et anker i sneen eller isen ved hjælp af isøkse eller isskruer, som hjælper med at holde vægten. 

Gletsjerkursus i sikkerhed Island 2023, forskere i gang med at klatre op ad isvæg

Holdet i gang med at klatre op af en gletsjerspalte ét skridt af gangen ved hjælp af rebteknik fra bjergbestigning (Foto: Kirk Scanlan, DTU Space)

På turen i år deltog udover GEUS' forskere fra Glaciologi & Klima også forskere fra grønlandske Asiaq og DTU Space, som sammen med GEUS deltager i arbejdet omkring overvågningen af Grønlands is. 

Læs mere om overvågningen af Indlandsisen på promice.org

Andreas Peter Ahlstrøm
Chefkonsulent
Glaciologi og Klima
Johanne Uhrenholt Kusnitzoff
Redaktør
Presse og Kommunikation
Telefon91333954

Glaciologi og Klima

Læs mere om GEUS' arbejde med Indlandsisen og Arktis