Takket være ny droneteknologi er det lykkedes en gruppe forskere at undersøge de frosne fjorde i Grønland om vinteren og foretage målinger, der bidrager til en ny forståelse af forholdet mellem fjordene og Indlandsisen. Det, som sker i mødet mellem is og fjord, har betydning for f.eks. beregninger af Indlandsisens massetab og for vores forståelse af forholdene i fjordene.
Studiet er et samarbejde mellem De Nationale Geologiske Undersøgelser for Grønland og Danmark, Aarhus Universitet og Grønlands Naturinstitut.
”Vores målinger viser, at der sker udstrømning af ferskvand ved gletsjerfronterne om vinteren, og at vandet sandsynligvis kommer fra Indlandsisens bund. Det er aldrig blevet påvist før,” siger Nanna B. Karlsson, professor hos GEUS og leder af projektet, hvis resultater bliver bragt i Nature Geoscience.
Målingerne viser temperatur og saltindhold i vand ved gletsjerfronterne og længere ude i fjorden. De nye vintermålinger er især vigtige, fordi langt de fleste observationer af gletsjerfronter stammer fra sommerperioden.
”Beregninger og modelleringer antager ofte, at der sker lidt eller ingen udstrømning af ferskvand fra gletsjere til grønlandske fjorde om vinteren. Vores studie er et vigtigt skridt mod bedre at forstå forholdene om vinteren,” fortæller Nanna B. Karlsson.
Drone forcerer ufremkommelige fjorde
Det er sin sag at foretage målinger ved gletsjerfronten i de svært fremkommelige fjorde, der i vintersæsonen ofte er dækket af is. Forskerne har anvendt en såkaldt UAV, uncrewed aerial vehicle, der i daglig tale er kendt som en drone. Dronen har været væsentlig for, at forskerne kunne lave målingerne.
”Vi udviklede et system med en drone, som vi kunne montere måleudstyret på,” fortæller Ebbe Poulsen, der ud over at være ingeniør og dronepilot ved Aarhus Universitet er medforfatter til studiet og en forskningsartikel om udvikling af dronen bragt i HardwareX.