I projektet ’Sediments from the Greenland Ice Sheet: A Powerful but Overlooked Influence on Marine Productivity and Environments’ skal forskere lave unikke in-situ målinger, der kan give et indblik i mængden af sedimenter og næringsstoffer, som gletsjere bidrager med til fjordene i Grønland. Næringsindholdet har betydning for de marine økosystemer. Det har tidligere været underbelyst i hvor høj grad, der skete en udveksling af vand og en udvaskning af næringsstoffer fra Indlandsisens bund via gletsjerne til de grønlandske fjorde.
Den specialbyggede drone er allerede blevet brugt i et projekt støttet af Villum Fonden. Nu skal dronen gøres endnu mere avanceret og skal bl.a. bruges til at hente vandprøver fra bunden af fjorden. Målingerne vil vise, hvordan vand, sedimenter og næringsstoffer fordeler sig i vandet helt tæt på gletsjerfronter.
”Målinger fra lokaliteterne er et helt uundværligt redskab til at kunne bekræfte det fjernmålinger fortæller os fra satellitter. Begge dele er vigtige elementer, der indgår i at forstå samspillet mellem gletsjere, fjorde og vandmiljø,” fortæller Nanna B. Karlsson, der er professor og projektleder på projektet.
Nanna B. Karlsson modtog 2.830.449 kr. fra Novo Nordisk Fonden i december 2024.
I projektet indgår der forskere fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), Aarhus Universitet (AU) og Grønlands Naturinstitut (GINR).