Her er GEUS på feltarbejde i Grønland i 2025

27-05-2025

Årets feltsæson er i fuld gang, og både nye og tilbagevendende opgaver venter, når GEUS’ forskerne og teknikere tager af sted til Grønland. Med det interaktive kort kan du få et overblik over, hvad forskningen fokuserer på i år.

Læs mere om hver enkelt projekt og feltarbejde ved at klikke på kortnålene. Grafik: Fie Krøyer Dahl / Infogram

Hvert år sender GEUS forskere og teknikere i felten i Grønland i forbindelse med forskellige projekter. Feltarbejdet foregår både til lands og til vands, og det interaktive kort herunder giver et samlet overblik over, hvilke ekspeditioner GEUS’ medarbejdere skal af sted på i løbet af sæsonen 2025. Ved at klikke på nålene kan man få mere info om hver ekspedition. Og der er allerede indløbet rapporter fra folk i felten, for allerede i marts var de første forskere på pletten ved Sermilik Bræ på den grønlandske vestkyst, hvor de med med ny drone-teknologi måler Grønlands gletsjerfronter om vinteren (læs mere om projektet).  

Signe Hillerup Larsen og en kollega fra Østrig bruger snescootere, når de skal ud at tjekke målestationerne i området omkring Forskningsstation Zackenberg. Foto: Privat

Lavere afsmeltning end gennemsnittet

Noget længere mod nord på østkysten besøgte et hold forskere i april Forskningstation Zackenberg for at indsamle data om blandt andet vejrforhold og temperaturer og observere, hvor meget is der er forsvundet fra den lokale iskappe. Det er viden, som kan gøre os klogere på årsagerne til og effekterne af klimaforandringerne.

I modsætning til 2023, hvor afsmeltningen var usædvanligt stor (læs mere om det i nyheden fra sidste år), kunne forskerne konstatere, at 2024 ikke havde været lige så hård ved iskappen:

”Vi målte lidt lavere end gennemsnitlig afsmeltning for 2024. Det skyldes højst sandsynligt, at det sidste år var et lidt koldere forår her i Zackenberg end sædvanligt, og det har givet en langsom start på afsmeltningen,” siger projektleder Signe Hillerup Larsen, som er forsker og geofysiker i Afdeling for Glaciologi og Klima.

Feltarbejdet i Zackenbergdalen er en del af projektet GlacioBasis, der hører under Greenland Ecosystem Monitoring (GEM) – et forskningsprojekt, der over lang tid monitorerer økosystemer og effekterne af klimaforandringer i Arktis.

Målinger fra et helt år

GlacioBasis er bare et af mange projekter, som GEUS er en del af, hvor forskerne løbende vender tilbage til udvalgte lokaliteter rundtomkring i Grønland for at indsamle data. I den kategori er også PROMICE, hvor GEUS ved hjælp af en masse vejrstationer holder øje med Indlandsisen. Og det var netop vejrstationer, som forskerne Anja Rutishauser og Falk Oraschewski fra Afdeling for Glaciologi og Klima skulle se nærmere på, da de for nylig lagde vejen forbi en række forskellige lokaliteter på isen. Transporten foregik med et lille Twinotter-fly.

”Feltarbejdet er gået godt, men vi havde nogle ret kolde dage med kraftig vind, som var lidt udfordrende for vores arbejde,” fortæller Anja Rutishauser.

Forskere på Indlandsisen. Anja Rutishauser og Falk Oraschewski er begge ansat i Afdeling for Glaciologi og Klima i GEUS. Foto: Anja Rutishauser

I år skulle de samtidig se til nogle særlige instrumenter, som blev installeret i 2023 og 2024 i forbindelse med projektet FYDRO, som er støttet af Inge Lehmann-programmet – og der er gode nyheder:

”Vi ved aldrig helt, hvad vi finder, når vi ankommer til stationerne, men to af instrumenterne har målt hele året! Det var en utrolig lettelse og stor glæde at se et helt års data. Vi geninstallerede instrumenterne – nu krydser vi fingre for, at de måler endnu et år,” siger Anja Rutishauser.

Ny indsigter i smeltevandets dynamikker

FYDRO står for Firn Hydrology, og projektet fokuserer på at forstå, hvordan smeltevand interagerer med den type is, som kaldes firn, på Indlandsisen i Grønland. Firn er en hård masse af sammenpresset sne, der stammer fra flere års snefald. En slags mellemting mellem sne og is.

I 2023 og 2024 installerede Anja Rutishauser og hendes kollegaer såkaldte ApRES-instrumenter (autonome fasefølsomme radio-ekkolod) på tre lokaliteter i det sydvestlige Grønland. Instrumenterne måler sne-, firn- og isegenskaber hver time i et helt år og giver ny indsigt i smeltevandets og genfrysningens dynamik, som blandt andet er vigtig for forståelsen af, hvor meget ny is der dannes.

Falk Orachewski bærer ApRES-udstyret hen til det sted, hvorfra det samle data. Foto: Anja Rutishauser
ApRES-instrument, som skal stå på isen i et år og indsamle data, bliver omhyggeliget installeret. Foto: Anja Rutishauser