Den lave kæmpestens afrundede form springer i øjnene. Tydelige vandrette skurestriber ses på stenens nordside ned mod søen. Skurestriber forløber desuden parallelt med stenens længdeakse hen over stenens brede ryg. Det gælder for både store og små sten, at deres længste led ofte orienteres parallelt med isbevægelsesretningen, så stenene yder mindst modstand mod isens pres. De to sæt skurestriber står vinkelret på hinanden, hvilket må betyde, at stenen på et tidspunkt har ændret orientering i forhold til indlandsisens bevægelse.
På stenens ryg findes en anden isretningsindikator i form af parabelridser. Ridserne buer mod nord. Det antyder, at stenen har vendt den ispolerede nuværende nordkant mod isens pres, og at den stumpe nuværende sydøst-kant peger i retning af, hvor isen bevægede sig hen. Nordkant bliver dermed til stødside og sydøst-kant til plukkeside. Stenen er flyttet cirka 50 fra fundstedet, så skurestriber og parabelridser siger ikke mere noget om isbevægelsesretningen i området.
I.C. Møller Stenen og Skovlide-stenen er begge smukt skurestribede.
Bispestenen består af rødgrå, homogen, enskornet og mellemkornet granit. Granittens mineraler er her lys plagioklas med grålig kerne og hvide rande. Kalifeldspatten er rødbrun, og kvartsen er røgfarvet. Kalifeldspat omvokser plagioklas.
- Kalifeldspat – 45%
- Plagioklas – 30%
- Kvarts – 20%
- Biotit – 5%
På stenens sydside og på oversiden findes mere grovkornede årer. De kan minde om gnejs, men de er nærmere udtryk for de sidste mineraler, der udkrystalliserede fra smelten. Mineralerne er dog de samme: røgfarvet kvarts, rødlig kalifeldspat, hvidgul plagioklas og biotit.
Bjergsted Bakkers højeste punkt ligger 87 m over havniveau og hedder Weinreichs høj. Herfra kan du se havet, og du har vid udsigt over landskabet og landskabstyperne, der indgår i den glaciale landskabsserie.