Nyt område føjes til Danmarks Digitale Jordartskort

09-01-2025

Efter flere års arbejde er overfladen i Thy, på Thyholm og Jegindø nu kortlagt med ny, høj detaljegrad, hvilket også førte en række geologiske overraskelser med sig. Dermed er Danmarks Digitale Jordartskort et skridt tættere på at være landsdækkende.

Der bliver færre og færre hvide områder på Danmarks Digitale Jordartskort, og nu er yderligere områder tilføjet til kortet (Kort: Danmarks Geologiportal, GEUS)

Den samlede geologiske kortlægning af jordarterne i Danmarks overflade er kommet et stort skridt nærmere sin færdiggørelse. Nu er Thy, Thyholm og Jegindø nemlig blevet indlemmet i det frit tilgængelige Danmarks Digitale Jordartskort i skalaen 1:25.000, hvilket er resultatet af sammenlagt fem en halv måneders feltarbejde fordelt over de seneste tre år. Her har syv geologer og tolv geologistuderende hvert forår og efterår i skiftende hold vandret i zigzag hen over et areal svarende til lidt over en procent af Danmarks areal. For cirka hver hundrede meter tog de en jordprøve med et jordspyd og noterede, hvilken jordart der kom med op. Læs mere om arbejdet med kortlægningen her. 

Resultatet kan udover det digitale jordartskort også læses i rapporten 'Danmarks Digitale Jordartskort 1:25.000. Version 7.0', som udkom i 2024. Desuden har holdet udarbejdet en omfattende og rigt illustreret feltrapport med beskrivelser af hele områdets geologi. 

”Det har været en kæmpe indsats, men vi sejrede! Vi gik i land på Thyholm i foråret 2022 og arbejdede os nordpå, hvor det sidste stik blev taget 12. april 2024 med udsigt til Vilsundbroen gennem støvregn,” fortæller GEUS-geolog Henrik Granat, der er en af de geologer, der har deltaget i feltarbejdet.

Kortlægningen har medført flere geologiske overraskelser, fortæller han. Blandt andet et kystprofil med marint ler fra næstsidste mellemistid på nordkysten af Thyholm. Det mørkegrå ler indeholder skaller af arten molboøsters, der levede i Holsteinhavet, der dækkede dele af Danmark for omkring 400.000 år siden.

”Vi har også i vores efterfølgende arbejde med jordprøverne opdaget, at der er såkaldt oligocæne aflejringer syd for Vilsund Vest og umiddelbart syd for Thisted. Det vil sige aflejringer, som er mellem 23 og 33 millioner år gamle. Det er ny geologisk viden, som betyder at vi skal justere på kortene over Thys dybere undergrund,” forklarer han.

Usædvanlig varieret geologi

Jordarterne bestemmes i Skyum Bjerge tilbage i 2023, et område med bakker og senglaciale erosionsdale. Limfjorden og Mors ses i baggrunden (Foto: Henrik J. Granat, GEUS)

Thy som landsdel indeholder noget af Danmarks mest forskelligartede geologi, og derfor er det da også særligt vigtigt at få kortlagt jordoverfladen i den høje detaljegrad, som geologerne netop har gjort. På kortet kan man derfor se en forunderlig historie skrevet i form af et unikt kalklandskab styret af bevægelser i tykke lag af salt i undergrunden. I kystklinterne ses lag, som spænder over mere end 40 millioner år, og oven på den lagkage ligger istidens lag, som vidnesbyrd om dengang, gletsjere modellerede .

”Som jordartskortlægger kunne du på en og samme dag møde kridt, hvis alder måles i millioner af år, moræneler og smeltevandssand, hvis alder tælles i tusinder og flyvesand aflejret indenfor de seneste par århundrede,” siger Henrik Granat.

Planlægning kræver kortlægning

 

Thy, Thyholm og Jegindø er sammen med to andre områder i Jylland (Vestsalling og Vrads) blevet tilføjet til Danmarks Digitale Jordartskort i skala 1:25.000 (Figur: GEUS)

Udover at være fascinerende, hvis man interesserer sig for Danmarks fortid, så har den nye kortlægning også en meget mere jordbunden anvendelse. Det forklarer geolog Lærke Therese Andersen, som er projektleder for jordartskortlægningen af Danmark. De geologiske kort er kort sagt et vigtigt værktøj i den fysiske planlægning og forvaltning af den jordoverflade, vi alle sammen bevæger os rundt på.

”Jordartskortene fra GEUS anvendes af myndigheder og firmaer i forbindelse med opgaver inden for grundvandskortlægning og -beskyttelse, jordforurening, råstoffer, udpegning af lavbundsjorde, driftsplanlægning og skovrejsning, samt planlægning af vejføringer og byggeri,” fortæller hun.

Siden 1888 har GEUS systematisk kortlagt Danmarks overfladegeologi med spydkartering og udgivet resultaterne som de såkaldte jordartskort. I dag er de alle samlet på et digitalt jordartskort – Danmarks Digitale Jordartskort – som opdateres løbende i takt med, at nye områder kortlægges. Med Thy-området er cirka 93 procent af landets areal kortlagt i målestok 1:25.000. Dermed er det digitale kort nu på sin syvende version, som udover Thy-området også indbefatter Vestsalling mellem Skive og Glyngøre samt et område ved Vrads med særlige indlandsklitter i Midtjylland (se rød markering over samlede nye områder tilføjet ovenfor). 

Læs mere om indlandsklitterne, som afslørede en særlig klimaperiode i Danmark for 8000 år siden: https://www.geus.dk/om-geus/nyheder/nyhedsarkiv/2024/nov/flyvesand-i-midtjylland-fortaeller-om-8200-aar-gammel-klimahaendelse-der-paavirkede-danmarks-landskab

Lærke Therese Andersen
Geolog
Overfladenær Land- og Maringeologi
Henrik Jønsson Granat
Geolog
Overfladenær Land- og Maringeologi
Telefon40340727
Johanne Uhrenholt Kusnitzoff
Redaktør
Presse og Kommunikation
Telefon91333954
Det kortlagte område i skalaen 1:25.000 i Thy, Thyholm og Jegindø vises på kortet herover (Kort:GEUS)