Den samlede geologiske kortlægning af jordarterne i Danmarks overflade er kommet et stort skridt nærmere sin færdiggørelse. Nu er Thy, Thyholm og Jegindø nemlig blevet indlemmet i det frit tilgængelige Danmarks Digitale Jordartskort i skalaen 1:25.000, hvilket er resultatet af sammenlagt fem en halv måneders feltarbejde fordelt over de seneste tre år. Her har syv geologer og tolv geologistuderende hvert forår og efterår i skiftende hold vandret i zigzag hen over et areal svarende til lidt over en procent af Danmarks areal. For cirka hver hundrede meter tog de en jordprøve med et jordspyd og noterede, hvilken jordart der kom med op. Læs mere om arbejdet med kortlægningen her.
Resultatet kan udover det digitale jordartskort også læses i rapporten 'Danmarks Digitale Jordartskort 1:25.000. Version 7.0', som udkom i 2024. Desuden har holdet udarbejdet en omfattende og rigt illustreret feltrapport med beskrivelser af hele områdets geologi.
”Det har været en kæmpe indsats, men vi sejrede! Vi gik i land på Thyholm i foråret 2022 og arbejdede os nordpå, hvor det sidste stik blev taget 12. april 2024 med udsigt til Vilsundbroen gennem støvregn,” fortæller GEUS-geolog Henrik Granat, der er en af de geologer, der har deltaget i feltarbejdet.
Kortlægningen har medført flere geologiske overraskelser, fortæller han. Blandt andet et kystprofil med marint ler fra næstsidste mellemistid på nordkysten af Thyholm. Det mørkegrå ler indeholder skaller af arten molboøsters, der levede i Holsteinhavet, der dækkede dele af Danmark for omkring 400.000 år siden.
”Vi har også i vores efterfølgende arbejde med jordprøverne opdaget, at der er såkaldt oligocæne aflejringer syd for Vilsund Vest og umiddelbart syd for Thisted. Det vil sige aflejringer, som er mellem 23 og 33 millioner år gamle. Det er ny geologisk viden, som betyder at vi skal justere på kortene over Thys dybere undergrund,” forklarer han.
Usædvanlig varieret geologi