For cirka 8.200 år siden var der en kortvarig periode med et pludseligt fald i temperaturen på den nordlige halvkugle. Det ved vi, fordi forskere bl.a. har kunnet identificere det i iskerneboringer fra Grønland. Nedkølingen skyldtes et kollaps af kæmpe isdæmmede søer i Nordøstamerika, der fik kolossale mængder koldt smeltevand til at strømme ud i Atlanterhavet og svække den varme Golfstrøm.
"Vi har nu fundet tegn på at klimaet i det, der nu er Danmark på det her tidspunkt for ca. 8.200 år siden blev mere tørt og koldt,” fortæller Claus Ditlefsen, der er emeritus hos GEUS og har stået for kortlægningen af området, hvor flyvesandet er fundet.
Tegn på et kortvarigt koldere og tørrere klima omkring 8200 før nu er tidligere fundet i sø-aflejringer på Sjælland. Men der har ikke hidtil været fundet sikre beviser på klimabegivenhedens betydning for landskabet i Danmark - Indtil nu.
I forbindelse med De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønlands (GEUS) kortlægning af Danmarks overfladegeologi, har geologerne undersøgt indlandsklitter af såkaldt flyvesand, der antagelig er dannet ved flere generationer af sandflugt fra forskellige retninger. Derudover er der også fundet tegn på, at vegetationen blev brændt af inden sandflugten satte ind. Og det har fået opmærksom fra forskerne.
”Det er klart en win-win-situation, at jordartskortlægningen udover at give os meget anvendelig information om jordbundsforholdene i Danmark til alle mulige praktiske formål, også kan skabe resultater af videnskabelig interesse,” siger Søren Munch Kristiansen, der er lektor ved Institut for Geoscience, Aarhus Universitet, og som har været med til at analysere prøver i området.
De usædvanlige fund betyder, at forskere skal lave flere undersøgelser i området for at finde ud af, hvordan landskabet og naturen helt præcist udviklede sig dengang. Forhåbningen er, at resultaterne blandt andet kan bidrage med ny viden om, hvordan mennesker har tilpasset sig klimaforandringerne.
Spor efter sandflugt fra en usædvanlig retning
I dag ligger Danmark i et bælte domineret af vestenvind, og mange klitter i Danmark er netop dannet af vestenvinde. Når vindene er tilstrækkeligt kraftige vil de tage fat de steder, hvor sand er blottet, f.eks. hvor der er huller i vegetationen, og fører det videre i vindretningen. Det fører til dannelse af halvmåneformede såkaldte parabelklitter, hvor vinden blæser fra den åbne side af U-formen. Normalt er de parabelklitter, vi ser i det danske landskab, lukkede i den østlige ende som resultat af netop vind fra vest. Men en del af klitterne i det undersøgte område, er lukkede mod nordvest, mens andre synes at være lukkede i begge ender. Det tyder på en kompleks historie, hvor klitterne er dannet af vind fra flere retninger.