Dokumentarfilm om smeltebor vises på Nuuk International Film Festival

12-09-2024

Dokumentarfilmen 'The Color of Ice', hvor publikum kan følge med, når forskere tester, om en meget varm metalpind kan give unik indsigt i Indlandsisens bund og i sidste ende forbedre vores muligheder for at forudsige havniveaustigninger, vises på NIFF den 20. september.

En lang metalpind med ledninger i enden ligger på  en frossen blå sø. Boret har en spids ende.
Et samlet HotRod-bor version 3 på en frossen sø i nærheden af Thule Air Base (Pituffik) i det nordøstlige Grønland. Smeltetippen er cirka to meter lang, vejer 10 kg og er drevet af 6000 volt varmepatroner. (Foto: GEUS)

Den 20. september kan publikum ved Nuuk International Film Festival se dokumentarfilmen 'The Color of Ice' med grønlandske (kalaallisut) undertekster.

Filmen er resultatet af, at instruktør Anders Graver fulgte to forskere, da de for første gang skal teste et nyudviklet elektrisk smeltebor kaldet HotRod i 2022. Filmen havde premiere ved sidste års dokumentarfilmfestival CPH:DOX.
I dokumentarfilmen følger man blandt andet seniorforsker William Colgan og ingeniør Christopher Shields, begge fra GEUS, da de tester det elektromekaniske smeltebor og finder ud af, om de mange års arbejde med udvikling og laboratorietest giver pote.

Vær med i teltet, når forskerne fejler

"En del af forskning er, at vi prøver ting og lærer af vores fejl. Det er helt fundamentalt for forskning,” siger Christopher Shields.

Og det bliver bevist i dokumentaren, hvor den første test fører til en overophedning af smelteboret. Blot endnu et trin på vejen mod bunden – Indlandsisens bund, skal forstås. Testen var designet til primært at teste supportinstrumenterne, og derfor brugte William Colgan og Christopher Shields en gammel version af det elektriske smeltebor. Da de et par dage efter anvendte et nyt bor, nåede de til sten under isen på blot en dag.

En fanger ved navn Olennquaq Kristensen er også med i filmen, og han deltager også ved Nuuk International Film Festival.

I filmen kan man opleve, hvordan fanger og forskere alle må forholde sig til isen, der skaber de praktiske rammer om deres arbejde. For den ene er Indlandsisen levebrød, for de andre to det primære objekt for feltturen. Fælles for de tre er, at de i deres arbejde prøver at forstå isen og oplever, hvordan den ændrer sig over tid.

William Colgan står foran et telt på Indlandsisen. Han holder et cirka to meter langt metalsmeltebor i hånden. Solen skinner.

Foto: William Colgan holder det cirka to meter lange smeltebor foran et telt på Indlandsisen. (Foto: Underground Channel, Humbug Film).

 

William Colgan modtog 2 mio. kroner fra VILLUM FONDEN til ’HotRod: Prototype for Rapid Sampling of Ice-Sheet Basal Temperatures’ i 2018.

Trailer: The Color of Ice

Bemærk! Dette indhold kræver cookies for at blive vist korrekt.
Læs mere om cookies

Om filmen

Dokumentarfilmen ’The Color of Ice’ er produceret af Underground Channel på Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet og Humbug Film. Filmen er finansieret af Geocenter Danmark og Villum Fonden.
Filmen er produceret af Anders Drud.

Mere om filmen og projektet

Nyhed

Dokumentarfilm tager dig med, når forskere smelter hul i Indlandsisen

28. februar 2024.

I ny dokumentarfilm kan du følge med, når forskere tester, om en meget varm metalpind kan give unik indsigt i Indlandsisens bund og i sidste ende forbedre vores muligheder for at forudsige havniveaustigninger.

 

En plakat for filmen med teksten 'The Color of Ice' skrevet henover et billede af Indlandsisen og navne på medvirkende samt instruktør og producere.
William Colgan
Professor
Glaciologi og Klima
Christopher Shields
Ingeniør, tekniker
Glaciologi og Klima
Telefon+45 91333492
Malene David Jensen-Juul
Kommunikationsmedarbejder
Presse og Kommunikation