GEUS’ forskere undersøger gletsjermel og klimasignaler i Grønland

22-06-2023

Hver sommer sender GEUS adskillige forskerhold af sted på feltarbejde til Grønland. Ekspeditionerne skal gøre os klogere på blandt andet klimaforandringer og understøtte den grønne omstilling.

Det er typisk i sommermånederne, hvor klimaet er mildere, og midnatssolen giver lys til lange arbejdsdage, at forskere fra GEUS pakker kufferterne for at tage i felten i Grønland. I år er ingen undtagelse, og netop nu er geologer, ingeniører og teknikere afsted på mange forskellige lokationer rundtomkring i landet, fra Thule i nord til Narsarsuaq i syd. 

Til lands og vands

Projekterne spænder altid bredt, og forskerholdene skal blandt andet undersøge klimasignaler i huler, se på nedbrydning af permafrost og afprøve nye teknologier til eksempelvis at finde mineraler til den grønne omstilling. Derudover fortsætter arbejdet med at kortlægge den grønlandske geologi og ikke mindst med at overvåge Indlandsisen. De fleste af GEUS' ekspeditioner foregår på landjorden eller Indlandsisen, men der er også togter til vands, hvor forskerne blandt andet skal udforske såkaldt gletsjermel på havbunden. 

Kortet herunder giver et overblik over årets feltarbejde med en kort beskrivelse af projektet, der ligger til grund for hver enkelt ekspedition.

Grundig forberedelse

Det er hovedsageligt medarbejdere fra afdelingerne Glaciologi og Klima samt Kortlægning og Mineralske Råstoffer, som skal nordpå i år. Nogle har været af sted mange gange, for andre er det første tur, og for alle medvirkende er der altid masser af grundig forberedelse forud for afrejse og feltarbejde. Det gælder, uanset om man skal tjekke vejrstationer på Indlandsisen, undersøge fjeldskred i en fjord eller lave geologisk kortlægning af svært tilgængelige områder. Det er vigtigt, at alle deltagere på ekspeditionerne ved, hvad de skal gøre, hvis der opstår pludselige ændringer i vejret eller uforudsete hændelser – fx besøg af isbjørne – og derfor er alle deltagere på blandt andet gletsjer- og sikkerhedskurser, inden de tager nordpå. 

GEUS-forskere bruger et lille Twinotter-fly for at kunne tilse de mange vejrstationer, som laver observationer af blandt andet vejr, luft og isens temperatur på Indlandsisen. Her er et af holdene med iskerner, de netop har boret op. Juni 2023.