Stemningen

Stemningen Bispebjerg

Bispebjerg Kirkegård i Københavns Nordvest kvarter har sin egen rokkesten. Sådan lidt skibsformet med spids stævn og et bredt og stejlt agterspejl. Stemningen, som stenen hedder, er et kunstværk i Halmstad-gnejs udført af billedhuggeren Preben Boye. Stemningen er sammen med stenen Bro på Vesterbro i København to af Danmarks største sten hentet på en blokvogn.

Geologi

Stemningen består af Halmstad-gnejs hentet i et stenbrud i svenske Halland nær Halmstad. Halmstad ligger i Sydvestsveriges højmetamorfe region. Bjergarterne i regionen er dannet under særligt højt tryk på et tidspunkt, da to kontinenter stødte sammen. Trykpåvirkningen skete i to omgange: For 1,4 milliarder år siden og igen for 900 millioner år siden. Blankslebne partier på stenen betyder, at det er meget nemt at se gnejsen med sine karakteristiske bånd og folder i rød og sort. De røde farver kommer fra kalifeldspat og fine krystaller af kvarts. De mørke bånd består hovedsagelig af glimmermineralet biotit, men det skulle også være muligt at finde hornblende samt magnetit, der er magnetisk.

Kulturspor

Stemningen er skabt af billedhugger Preben Boye og opstillet i 2003 i forbindelse med den nye askefællesgravs udvidelse. Preben Boye har også skabt ”Bro”, der er en anden blokvognstransporteret kæmpesten, der står opstillet i Københavnske Vesterbro foran Codans hus meget tæt på Københavns Hovedbanegård.

Indhugget figur i Stemningen

Gravsten, brosten og kantsten

Kirkegårde er altid et besøg værd, fordi de er fulde af smukke og interessante gravsten. På de blankpolerede overflader træder mineraler og tekstur tydeligt frem. Halmstad-gnejs er meget brugt som gravsten, og du finder dem overalt på Bispebjerg Kirkegård, ligesom de selvfølgelig ligger udstillet hos stenhuggere.

Halmstad-gnejsen bruges ligeledes som brosten og kantsten. Således også som kantsten til alléen mellem Grundtvigskirken og Utterslev Mose.


 


 

Henrik J. Granat, GEUS

Smed, P. (2016): Sten i det danske landskab, 4. udgave, Højers Forlag, side 57-58 og 225-226.

Wilske, H.: www.skan-kristallin.de

Københavns Kommune: Oplev Bispebjerg Kirkegård på egen hånd

Københavns Kommune (2012): Bispebjerg Kirkegård. Brochure.

Fotos: Henrik J. Granat

Udforsk stenen

Læs mere om Stemningen

Stenens længde er 4,6 m, bredden er 3,4 m, stenens højeste højde (skibets stævn) er 2,0 m og er 1,8 m i agterstavnen. Da stenen er skålformet kan en tilnærmet vægt beregnes ved at bruge formlen for en halv ellipsoide. Vægten anslås på den baggrund til 40 ton.

Besøg Stemningen

Stemningen befinder sig i København NV, Bispebjerg Sogn i Københavns Kommune. Der er offentlig adgang til Bispebjerg Kirkegård. Kirkegården er åben fra klokken 7.00 til 22.00 i sommerhalvåret (april-september) og fra klokken 7.00 til 19.00 i vinterhalvåret (oktober-marts).

Bispebjerg Kirkegård ligger i Københavns Nordvest kvarter mellem Grundtvigskirken på toppen af Bispebjerg og Utterslev Mose. Fra Grundtvigskirkens midterakse stråler en allé mod vest ned til Utterslev Mose. Alléen har en port af Nexø sandsten. Kæmpestenen ligger tæt ved alléen fjernest fra kirken men tæt ved Utterslev Mose og Rådvadsvej. Gåturen fra kirken er ca. 500 m. Det er også muligt at parkere i vejkanten af Mosesvinget mindre end 100 m fra stenen. Brochuren ”Bispebjerg Kirkegård” viser vej.