Bro

Bro

Bro er en kæmpe skulptur hugget i Halmstad-gnejs. Den står opstillet foran Codans hus på Frederiksberg. Med en anslået vægt på 80 tons er det sandsynligvis den største sten i Danmark hentet på en blokvogn.

Geologi

Bro består af Halmstad-gnejs hentet i et stenbrud i svenske Halland nær Halmstad. Halmstad ligger i Sydvestsveriges højmetamorfe region. Bjergarterne i regionen er dannet under særligt højt tryk, der opstod, da to kontinenter stødte sammen. Trykpåvirkningen skete i to omgange: For 1,4 milliarder år siden og igen for 900 millioner år siden. Blankslebne partier på stenen betyder, at det er meget nemt at se gnejsen med sine karakteristiske bånd og folder i rød og sort. De røde farver kommer fra kalifeldspat og fine krystaller af kvarts. De mørke bånd består hovedsagelig af glimmermineralet biotit, men det skulle også være muligt at finde hornblende samt magnetit, der er magnetisk.

Kulturspor

Bro er udført af billedhugger Preben Boye og indviet 2. november 2005. På pladsen omkring Bro ses en hel del andre tilhuggede stentyper. Stedet er belagt med brosten, og nogle bænke er også i sten. Det er rigtig stenbro.

Preben Boye har også skabt Stemningen, der er en anden blokvognstransporteret kæmpesten, der ligger på Bispebjerg Kirkegård i udkanten af Københavns Nordvestkvarter.


 


 

Henrik J. Granat, GEUS

Smed, P. (2016): Sten i det danske landskab, 4. udgave, Højers Forlag, side 57-58 225-226.

Wilske, H.: www.skan-kristallin.de

Fotos: Henrik J. Granat

Udforsk stenen

Læs mere om Bro

Stenen er 5 m høj i den høje ende. 4 m høj i lav ende. 5 m lang og 2 m bred. Minus 2 x 2 x 2,8 m. 34 m3 gnejs vejer 90 ton.

Kantsten af Halmstad-gnejs ses overalt i Danmark. Således også langs denne forfatters matrikel. De brydes i stenbrud omkring Halmstad i Sverige og eksporteres.

Besøg Bro

Du finder Bro i Sankt Markus Sogn, Frederiksberg Kommune, hvor der er offentlig adgang døgnet rundt til pladsen foran Codans hus, hvor Bro står opstillet.

Kæmpestenen Bro står foran Codans hus tæt ved Søerne og Planetariet ved krydset Vodroffsvej og Gammel Kongevej.