Opdatering af Nordic Critical Raw Materials Report

11-03-2025

I lyset af den seneste udvikling og den stigende betydning af kritiske råstoffer vil rapporten fra 2021 om forsyningspotentialet for kritiske råstoffer i de nordiske lande blive opdateret i 2025.

Den originale rapport, som blev udgivet i 2021, var skrevet på bestilling af Nordic Innovation og vurderede tilgængeligheden af og efterspørgslen på kritiske råstoffer i det nordiske industrielle økosystem, hvilket gav en vigtig indsigt i sikringen af råstoffer til den grønne energiomstilling. Siden da har Europa dog revideret sine kritiske råstof-prioriteter og indarbejdet en ny kategori af strategiske råstoffer, der er kritiske for forsvars- og højteknologisektorer. Disse opdateringer er blevet formaliseret i Critical Raw Materials Act 2024.

”Det er et vigtigt tema, som er relevant for den grønne omstilling og i det hele taget den større omstilling, som hele samfundet er i gang med. Rapporten fra 2021 var en betydelig succes med stor spredning i industrien og blandt andre beslutningstagere. Vi synes, det er vigtigt at have en nordisk tilgang og skrive en opdateret version nu. Vi er taknemmelige for det stærke samarbejde, vi har med de nordiske geologiske undersøgelser og andre deltagende organisationer,” sagde Sindre Stemshaug Bornstein, administrerende direktør i Nordic Innovation, i sin åbningstale ved Oslo Summit for Nordic Forum on Raw Materials den 10. marts.

I erkendelse af disse omstillinger vil den reviderede version af rapporten revurdere det primære råstofpotentiale i Norden og lægge større vægt på sikkerhedsaspekter, herunder forsvarsteknologibehov. Ved at tilpasse nordiske råstofdata til den seneste europæiske udvikling har initiativet til formål at styrke regional selvforsyning og robusthed i råstofforsyningen.

Undersøgelsen dækker Finland, Sverige, Norge, Grønland, Island og Danmark. Materialet, der anvendes i undersøgelsen, er baseret på separate datakilder fra hvert af de nordiske lande.

”GEUS har i samarbejde med Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling ved Naalakersuisut leveret data og viden om grønlandske mineralforekomster af kritiske råstoffer til den tidligere rapport. Projektet har spillet en central rolle i at belyse det nordiske ressourcepotentiale for kritiske råstoffer og understrege Grønlands betydningsfulde rolle. Rapporten har vakt betydelig opmærksomhed og fungerer som et vigtigt redskab for beslutningstagere og virksomheder, der søger at udnytte mulighederne inden for kritiske mineraler i Grønland og Norden generelt. I takt med den rivende udvikling for kritiske råstoffer er en opdatering af rapporten essentiel for at sikre, at informationen er up-to-date, så vi ser meget frem til samarbejdet om opdateringen,” siger Jakob Kløve Keiding, chefkonsulent ved Afdeling for Kortlægning og Mineralske Råstoffer, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

Sammen med Nordic Innovation udnyttes den samlede viden i de nordiske lande i rapporten. Projektet ledes af Finlands geologiske undersøgelse (GTK), og følgende partnerorganisationer er involveret i projektet: Sveriges geologiska undersökning (SGU), De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), Norges geologiske undersøkelse (NGU), University of Iceland (HI), Iceland GeoSurvey (ÍSOR) og Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling, Naalakkersuisut.

Den opdaterede rapport vil blive publiceret i løbet af 2025.

Det er muligt at skrive sig op til at modtage den nye rapport via e-mail, når den udkommer her.

 

Jakob Kløve Keiding
Chefkonsulent
Kortlægning og mineralske råstoffer
Anja Fonseca
Presse- og kommunikationschef
Presse og Kommunikation
Telefon41239992