Nye kort giver et detaljeret billede af geologien i området nord for Qaanaaq (Thule)

27-03-2025

GEUS har netop udgivet to nye geologiske kort over området nord for Qaanaaq (Thule) i Nordvestgrønland i skala 1:100.000. Kortene bygger på årtiers geologiske studier og feltarbejde og er de to første ud af en serie på seks kort, som udgives i løbet af 2025.

Kort over områder nord for Qaanaaq/Thule
De to nye kort over Qaanaaq-området dækker Quinisut og Siorapaluk (udsnit ses på billedet her). Find links til begge kort til højre. Grafik: GEUS

GEUS har netop udgivet to nye geologiske kortblade fra området nord for Qaanaaq i Nordvestgrønland i skala 1:100.000 (77°30’–78° nord). De to kortblade, SIORAPALUK og QUINISUT, dækker den nordlige del af Qaanaaq-området i det nordvestligste Grønland. De er en del af en serie af seks kort, der er opdateret med den nyeste viden om områdets komplekse geologi og er dermed et vigtigt bidrag til forståelsen af områdets geologiske udvikling, forklarer Thomas Find Kokfelt, som er seniorforsker ved Afdeling for Kortlægning og Mineralske Råstoffer ved GEUS.

Bjergarterne i området repræsenterer aldre fra Jordens ur- og oldtid, Arkæikum og Proterozoikum, en periode på næsten 2,5 milliarder år, dækkende perioden fra ca. 3000 millioner til ca. 600 millioner år siden. De ældste bjergarter består af grundfjeld, mest gnejser, med en meget kompleks dannelseshistorie, hvor man også kan se spor af tidligere sedimentære bassiner – såkaldte suprakrustaler – der blev stærkt omdannede ved bjergkædedannelser for ca. 2500 millioner år siden.

Spektakulære sen-proterozoiske sedimenter

Oven på disse findes de for området så spektakulære sen-proterozoiske sedimenter fra det såkaldte Thule Bassin, der blev dannet som et resultat af opbruddet af den kontinentale plade, som området var en del af for omtrent 1400 millioner år siden. Thule Bassinets aflejringer består af flodsletteaflejringer og lavmarine sedimenter samt basaltiske vulkanske bjergarter, der blev aflejret i en række forkastningsafgrænsede geologiske blokke (halvgrave) med VNV–ØSØ-retning. Dannelsen af halvgravene var en konsekvens af den ekstensionstektonik, der også påvirkede nabo-områderne i Arktis.

Vulkanisme spiller en central rolle i bassinet, hvor neoproterozoiske basaltiske sills, kendt som Steensby Land sill-komplekset og Thule gang-sværmen, repræsenterer magmatiske hændelser forbundet med den Franklinske magmatiske begivenhed for ca. 670 millioner år siden. Denne begivenhed har også geologiske paralleller i det canadiske arktiske område.

Området er kendt for forekomster af mineraler som kobber, ilmenit og jernholdige sulfider samt potentiale for guld og andre mineraliseringer. Magnetit-bælterne i området strækker sig over 400 kilometer og er relateret til lignende forekomster på Baffin Island / Qikiqtaaluk, Canada. Bassinet er derfor ikke kun geologisk interessant, men også vigtigt for forståelsen af områdets ressourcer og tektoniske historie.

Forankret i tidligere værker

De nye kort er resultatet af årtier med geologiske studier og feltarbejde. De bygger videre på feltkort udarbejdet i 1980’erne af Peter R. Dawes, som nu er emeritus ved GEUS. Disse kort dannede også grundlaget for det geologiske kort i skala 1:500.000 fra Melville Bugt / Qimusseriarsuaq til Smith Sund / Ikeq (75°–78°nord), der blev publiceret i 1991.

I tiden fra 1960'erne til 1980'erne koordinerede Peter R. Dawes sine undersøgelser langs Naresstrædet – der strækker sig fra Baffinbugten / Avannaata Imaa til det Arktiske Hav / Issittup Imaa – med geologer fra Arctic Division ved Geological Survey of Canada (GSC). De havde særligt fokus på den geologiske udvikling af Thule Bassinet, der strækker sig tværs over den sydlige del af strædet. Dawes kortlagde den grønlandske del af bassinet, mens GSC-geologerne Robert L. Christie og senere Thomas Frisch kortlagde den vestlige del på Ellesmere Island / Ummimaat Nunaat.

Et detaljeret billede

Geologien på de to nye kort er baseret på feltarbejde, som Peter R. Dawes udførte i løbet af 1970’erne. Kortlægningen blev senere sammenstillet med fototolkning i 1988-89 og enkelte steder revideret på baggrund af feltarbejde i 2001. Kysten blev undersøgt fra båd med traverser til fods assisteret af helikopter.

De endelige kort er blevet fremstillet af geologer og GIS-medarbejdere ved GEUS med løbende assistance og kvalitetssikring fra Peter R. Dawes. De resterende fire kortblade i kortserien vil blive udgivet i løbet af 2025.

Tilsammen vil de seks nye kort i skala 1:100.000 give et samlet og detaljeret billede af dette områdes komplekse og spektakulære geologi.

SIORAPALUK

Kort over områder nord for Qaanaaq/Thule
Dawes, P.R. 2025: Geological map of Greenland 1:100 000 Siorapaluk 77 V.1 Nord. Copenhagen: Geological Survey of Denmark and Greenland.

QUINISUT

Kort over områder nord for Qaanaaq/Thule
Citation: Dawes, P.R. & Nutman, A.P. 2025: Geological map of Greenland 1:100 000 Quinisut 77 V.2 Nord. Copenhagen: Geological Survey of Denmark and Greenland.

Teknisk information

  • Redaktionel håndtering: Thomas F. Kokfelt og Martin Sønderholm
  • GIS-sammenstilling: Katja T. Walentin, Samuel P. Jackson, Eva Willerslev og Mette S. Jørgensen
  • Geologiske tværsnit: Martin Sønderholm
  • Topografisk grundlag: Geodætisk Instituts kort i skala 1:200.000 fra 1954, revideret med luftfotos (1:150.000) fra 1985-1987 og Sentinel 2-satellitbilleder fra 2019
  • Bathymetri: Data fra Morlighem et al. 2022: IceBridge BedMachine Greenland, Version 5 [Bed]
  • Istykkelse og isaltimetri: Data fra Morlighem et al. 2017 BedMachine v3
  • Fjeldskred: Remote sensing-data efter Svennevig, K. 2019
Thomas Find Kokfelt
Seniorforsker
Kortlægning og mineralske råstoffer
Fie Krøyer Dahl
Redaktør
Presse og Kommunikation
Telefon91333977