Små gletsjere bidrager i øjeblikket mere til havniveaustigninger end indlandsisen i Grønland og på Antarktis

19-02-2025

I et stort internationalt forskningsprojekt har forskere fra blandt andet GEUS kombineret forskellige typer af data og lavet den mest omfattende globale opgørelse over gletsjerafsmeltning. Det store arbejde, som netop er publiceret i det anerkendte tidsskrift Nature, har afdækket ny viden om udviklingen i de smeltende ismasser.

Pingorsuit Mountain Glacier, Nordvestgrønland med Indlandsisen i baggrunden. September 2019.
Ligesom mange andre små gletsjere, som omkranser Indlandsisen, smelter isen også overalt på Pingorsuit Mountain Glacier i Nordvestgrønland i varme år. Foto fra september 2019. Foto: William Colgan

Verdens gletsjere har i gennemsnit mistet 273 milliarder tons is om året siden 2000. Det svarer til en årlig stigning i havniveauet på 0,75 millimeter – en mængde, der ville kunne levere tre liter drikkevand om dagen til hele verdens befolkning i 30 år.

Skjult i dette gennemsnit ligger der desuden vigtig viden: Hastigheden for istabet fra gletsjerne er steget markant. Hvor afsmeltningen i første halvdel af undersøgelsesperioden var 231 milliarder tons om året, var tallet for anden halvdel 314 milliarder tons om året. Der er altså sket en markant stigning i afsmeltningen af ismasserne over de seneste 10 år, hvilket betyder, at regionale ferskvandsressourcer udtømmes, og at det globale havniveau stiger stadigt hurtigere.

Det viser nye resultater skabt gennem en international indsats, der involverer 35 forskerhold, heriblandt glaciologer fra GEUS. Det store studie blev udført som en del af projektet Glacier Mass Balance Intercomparison Exercise (forkortet GlaMBIE), og forskningen er netop blevet offentliggjort i tidsskriftet Nature.

Mest omfattende globale opgørelse

Forskerholdene indsamlede, standardiserede og analyserede forskellige typer af data, herunder optiske data og radar-, laser- og gravimetri-data fra feltmålinger og satellitmissioner. Ved at kombinere de mange forskellige slags data har forskerne været i stand til at lave en årlig tidsserie fra 2000 til 2023, som viser ændringer i gletsjermassen for alle gletsjerregioner globalt.

“Det her er den mest omfattende globale opgørelse over gletsjerafsmeltning, der er lavet indtil nu, og projektet har givet os en bedre forståelse af den reelle usikkerhed, der er om tab af is rundtomkring i verden,” siger William Colgan, som er professor i Afdeling for Glaciologi og Klima i GEUS.

På den baggrund kan forskerne konstatere, at afsmeltningen tager til, og at gletsjernes massetab i hele undersøgelsesperioden var 18 procent højere end den grønlandske indlandsis og mere end dobbelt så højt som den antarktiske indlandsis.

”Vi kan se, at mindre gletsjere rundtomkring i verden i øjeblikket faktisk bidrager mere til havniveaustigninger end de store iskapper, og det er vigtigt, fordi disse mindre ismasser kan være vigtige lokale vandressourcer. Disse gletsjere reagerer meget hurtigere på klimaændringer end de store iskapper.”

Studiet består af 233 estimater af regionale gletsjermasseændringer, som sammensat af data fra omkring 450 bidragydere fra hele verden, og GEUS har bidraget til projektet med to forskellige tidsserier, der begge viser afsmeltningen af land-is i udvalgte regioner i Arktis. Data for afsmeltningen blev integreret i den samlede estimeringsproces for netop de regioner.

Forskerne fra GEUS sætter målestation op på Indlandsisen i Grønland.
Foto: Jason Box

Stigende havniveau og tab af ferskvandsressourcer

I 2000 strakte verdens gletsjere sig over 705.221 kvadratkilometer og rummede anslået 121.728 milliarder tons is. Heri er ikke medregnet de kontinentale iskapper i Grønland og Antarktis. Siden da har gletsjerne i gennemsnit mistet 273 milliarder tons is om året.

I dag er stigende havtemperaturer den største bidragyder til globale havniveaustigninger, og på andenpladsen rangerer smeltende gletsjere. De overgår både bidragene fra Grønlands indlandsis, Antarktis’ indlandsis og ændringer i lagring af vand på land. Ud over stigende havniveauer repræsenterer gletsjerafsmeltningen et betydeligt tab af regionale ferskvandsressourcer.

Et nyt fælles udgangspunkt

Fordi GlaMBIE samler så mange forskellige observationsmetoder, giver projektet ikke kun ny indsigt i regionale tendenser og variationer fra år til år. Forskerteamet har også kunnet også identificere forskelle mellem observationsmetoderne, og ifølge William Colgan har de erfaret, at nogle metoder virker bedre end andre i visse områder af verden:

”Vi har data fra mange forskellige satellitter, tidsperioder og gletsjerkort, og derfor har det tidligere været svært at sammenligne estimaterne for den afsmeltning, som sker. Derfor er det så vigtigt med en standardisering af metodologi på tværs af teams. Det gør, at vi kan være mere sikre i vores vurdering af tendenser, der skyldes klimaforandringer på tværs af alle regioner i verden.”

Alt i alt har GlaMBIE ført til, at forskere fremover vil have et nyt fælles udgangspunkt for deres observationer, når de skal undersøge, hvilken indvirkning ​​gletsjerafsmeltning har på regional vandtilgængelighed og globale havniveaustigninger.

Om GlaMBIE

GlaMBIE er et forskningsinitiativ, hvor forskerne fra hele verden i fællesskab har fundet frem til et fælles udgangspunkt for målinger af gletsjeres massebalance. Det skal bruges til den næste rapport fra FN’s klimapanel, IPCC, og projektet er desuden en vigtig milepæl i forberedelserne til dette års FN’s International Year of Glaciers’ Preservation og Year of Action for Cryospheric Sciences (2025–2034).

Den internationale organisation World Glacier Monitoring Service (WGMS) koordinerer projektet sammen med University of Edinburgh i samarbejde med virksomheden Earthwave og over 30 andre forskerhold fra hele verden. Satellitdataene brugt i projektet kommer blandt andet fra de amerikanske projekter Terra/ASTER og ICESat/ICESat-2, amerikansk-tyske GRACE og GRACE-FO, tyske TanDEM-X og europæiske ESA’s CryoSat-2-mission.

William Colgan
Professor
Glaciologi og Klima
Fie Krøyer Dahl
Redaktør
Presse og Kommunikation
Telefon91333977