”I år har vi faktisk set mindre afsmeltning end normalt fra isens overflade, hvilket skyldes store snefald over isen i juli og august. Til gengæld er der kælvet flere isbjerge end normalt fra de gletsjere, der løber ud i fjordene. Så det ender ud i et negativt regnskab for isen samlet set. At det er 28. år i træk, det er bestemt bekymrende." siger Andreas P. Ahlstrøm.
Den samlede afsmeltning fra Indlandsisen i dette års smeltesæson bidrager med omkring 0,2 mm til havniveaustigningen globalt set. Det betyder en samlet stigning på nu 15,9 mm siden 1986.
Regn – isens nye fjende
Grønlands Indlandsis er en dynamisk størrelse, der konstant ændrer sig, da den påvirkes af både snefald og afsmeltning, der i sig selv kan varierer meget fra år til år. Når klimaet er under forandring i disse år, er det derfor enormt vigtigt at følge med i, hvordan det påvirker isens mange dynamikker, forklarer chefkonsulent ved GEUS, Andreas P. Ahlstrøm:
”I et varmere klima kan vi forvente mere variabilitet fra år til år, og det gælder også for snefald. En varmere atmosfære vil kunne transportere mere fugt og dermed give øget nedbør. Bekymringen er, at opvarmningen kan betyde, at nedbøren i Arktis i stigende grad går fra at falde som sne til at falde som regn. Det vil accelerere afsmeltningen ved overfladen i stedet for at bremse den, som det har gjort i år.”
Forskerne bag GEUS’ projekter PROMICE og GC-Net overvåger årligt Indlandsisens tilstand ved at måle de processer, der tilføjer og fjerner masse fra Indlandsisen. og tilførsel af sammenligne årets målinger med tidligere år og gennemsnittet for perioden 1991-2020. Selv om enkelte års målinger kan variere betydeligt, er det vigtigt at bemærke, at de sidste 28 år alle har vist en tilbagegang i isens samlede masse.
Læs mere om tallene og forskernes arbejde på projekternes hjemmeside promice.org