Opdateret kort:

Se, hvor hårdt dit drikkevand er

18-09-2024

GEUS har opdateret kortet over drikkevandets hårdhed forskellige steder i Danmark. Det bygger på detaljerede data om drikkevandets indhold af calcium og magnesium i de områder, der bliver forsynet af almene vandværker.

Det opdaterede kort over drikkevandets hårdhed i Danmark er opgjort i forhold til forsyningsområder og ikke som tidligere efter kommuneskel. Det gør det ifølge GEUS' forskere mere retvisende. (Grafik: GEUS)

Der er stor forskel på, hvor hårdt drikkevandet er rundtomkring i Danmark. Hårdhedsgraden er et udtryk for vandets indhold af calcium og magnesium, og det har blandt andet betydning for, hvor meget sæbe der skal hældes i vaskemaskinen, og hvor ofte elkedlen skal afkalkes.

Med GEUS’ kort over drikkevandets hårdhed kan man blive klogere på sit lokale drikkevand, og kortet, der kan ses på geus.dk, er netop blevet opdateret med den nyeste data. Det fortæller Denitza Voutchkova, der er forsker i GEUS’ Afdeling for Geokemi:

”Med det nye kort har vi opgjort drikkevandets hårdhed i de almene vandværkers forsyningsområder. Det gør det mere retvisende end tidligere, hvor det var baseret på et gennemsnit for vandværk inden for de enkelte kommuner.”

Kommuner blødgør vandet

Problemet med at bruge kommunegrænser har været, at de enkelte kommuner har flere vandværker, der leverer vand med varierende hårdhedsgrad. Derudover er der i dag også mange vandværk, som leverer vand til husstande i andre kommuner end dem, de er lokaliseret i.

Ved i stedet at se på forsyningsområder har GEUS øget nøjagtigheden af drikkevandskortet. Der er også taget hensyn til, at mange vandværker, især i Københavnsområdet, er begyndt at blødgøre vandet siden den seneste kortlægning i 2010.

Varierende kvalitet på grundvand

Selvom det opdaterede kort er langt mere retvisende end det tidligere, er det dog stadig ikke sikkert, at oplysningerne om hårdhedsgraden i vandet på specifikke adresser er helt præcis, understreger Denitza Voutchkova.

Usikkerheden skyldes, at husstande i samme område kan få vand fra forskellige værker og boringer. Vandet fra de forskellige kilder bliver blandet på vandværkerne eller rørene på vejen til forbrugerne, og i de tilfælde vil hårdhedsgraden være baseret på et samlet estimat.

”Det skyldes, at kvaliteten af grundvandet varierer, samtidig med at forskellige vandværker kan behandle det forskelligt,” forklarer Denitza Voutchkova.

Hun anbefaler, at man kontakter sit lokale vandværk, hvis man har brug for meget nøjagtige oplysninger om vandets hårdhedsgrad på en bestemt adresse.

I Danmark drikker vi grundvand

Det vand, der løber ud af de danske haner, er grundvand. Grundvandet indeholder varierende koncentrationer af calcium og magnesium, afhængigt af hvordan undergrundens geokemiske sammensætning er, netop der hvor vandet tappes.

Regnvand, som siver ned til grundvandet, er svagt surt og opløser derfor på sin vej kalkmineraler, hvis de er til stede i jordlagene. Kalkudvaskningen, som processen kaldes, tilfører derfor grundvandet calcium og magnesium.  

Hårdhedsgrader (°dH)

I Danmark angiver vi hårdheden af vores drikkevand i intervaller målt i °dH (tyske hårdhedsgrader).

En hårdhedsgrad svarer til 10 milligram opløst calciumoxid per liter eller 7,19 milligram opløst magnesiumoxid per liter.

0–4 °dH = meget blødt

4–8 °dH = blødt

8–12 °dH = middelhårdt

12–18 °dH = temmelig hårdt

18–24 °dH = hårdt

24–30 °dH = meget hårdt

30 °dH = særdeles hårdt