Hvad er der af uønskede stoffer i grundvandet? Det er et evigt aktuelt spørgsmål for enhver, der beskæftiger sig med grundvand og – ikke mindst – med drikkevand. Indtil nu har man forsøgt at svare ved at måle hvert enkelt stof for sig, for eksempel et specifikt pesticid, når der har været en mistanke om, at vandet var forurenet med netop det stof. Men der er tusindvis af stoffer, vi fortsat intet ved om, eller kun meget lidt, og som det derfor er meget svært at teste for enkeltvist. Simpelthen fordi det er svært at lede efter noget, man ikke ved hvordan ser ud.
Noget tyder på, at spørgsmålet ovenfor langt hen ad vejen kan besvares ved at introducere såkaldte non-target analysemetoder i overvågningen af vores vand. For at få udbredt den nyeste viden om non-target analysemetoderne, har GEUS udarbejdet en rapport for Miljøstyrelsen, der skal fungere som vejledning med fokus på både muligheder og udfordringer i metoden.
”Der er en rivende udvikling i gang med især de nye non-target målemetoder, som giver os mulighed for at måle langt flere stoffer i vandet, men som også åbner for en masse nye spørgsmål og usikkerheder. Det har vi forsøgt at imødegå med den her rapport, som beskriver metoderne og lægger vægt på, hvor der er begrænsninger, og hvad der kan gøres fremadrettet, for at denne type metoder bedst muligt kan bidrage til kortlægning og overvågning – og i sidste ende beskyttelse - af vores grund- og drikkevand,” forklarer statsgeolog hos GEUS’ Afdeling for Geokemi, Claus Kjøller, som er en af forfatterne til rapporten.