Forsyningskæder for råstoffer er indviklede og lider ofte under mangel på gennemsigtighed. Øget transparens er helt afgørende, hvis man fremover skal kunne sikre, at produkterne stammer fra mere bæredygtig mineralproduktion. Derfor har forskerne forsøgt at finde unikke geokemiske fingeraftryk i malme med kritiske råstoffer fra forskellige steder i verden.
Projektet har især haft fokus på sjældne jordartsmetaller i Norden, som potentielt kan produceres i de nordiske lande. Specifikt har forskerne undersøgt mineralforekomster i Kringlerne i Sydgrønland, Norra Kärr i Sverige, Fen in Norge og Sokli i Finland. De har også undersøgt magneter indeholdende sjældne jordartsmetaller.
Resultaterne viser, at de fingeraftryk, som overlever hele forarbejdelses- og fremstillingsprocessen, er specifikke sporelementer og isotoper. Sammen med avancerede dokumentbaserede løsninger vil disse resultater hjælpe med at øge troværdigheden af sporbarheden.
”Studiet har vist, at geokemiske fingeraftryk har et enestående potentiale som metode til sporbarhed i mineralindustrien. Ligesom et ægte fingeraftryk i kriminalefterforskning er det vanskeligt at manipulere,” siger Jakob Kløve Keiding, der er centerleder ved Videncenter for Mineralske Råstoffer og Materialer (MiMa) ved GEUS.
Han har været med til at lave studiet og fortæller, at undersøgelserne har vist, at metoden kun er i sin spæde begyndelse:
”Det er nødvendigt med meget mere forskning og innovation, før den kan implementeres i industrien. Sandsynligvis vil metoden ikke kunne stå alene, men skal kombineres med andre tiltag. Det kunne f.eks. være digitale pas, blockchain eller AI.”