Det terrænnære grundvand er faldet til et normalt niveau

07-11-2024

Efter en tør oktober er det terrænnære grundvand tilbage på et normalt niveau for årstiden. Risikoen for oversvømmelser fra grundvand er hermed, som den plejer at være på denne tid af året. Situationen kan dog hurtigt ændre sig, hvis de kommende måneder bliver våde.

Et kort over Danmark med farver i en skala fra mørk rød (ekstremt tørt) til mørkt blåt (ekstremt vådt).
Modelberegninger for det terrænnære grundvand (øverste grundvand) viser, at det lige nu ligger omkring normaltilstanden (perioden 1991-2020). Der er dog lokale afvigelser fra den normale grundvandsstand, f.eks. nogle steder i Jylland, hvor det terrænnære grundvand fortsat er forhøjet i forhold til normalen. (GEUS)

Efter en tør oktober er det terrænnære grundvand tilbage på et normalt niveau for årstiden. Risikoen for oversvømmelser fra grundvand er hermed, som den plejer at være på denne tid af året. Situationen kan dog hurtigt ændre sig, hvis de kommende måneder bliver våde.

I august 2024 stod det terrænnære grundvand særdeles højt for årstiden i Danmark. Det betød, at vi hurtigere end normalt kunne komme i en situation, hvor oversvømmelser fra grundvand og åer og generelt vand over terræn ville blive et problem, hvis det våde vejr fortsatte i de kommende måneder.

Det gjorde det heldigvis ikke. Oktober har nemlig været tør. Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut falder der normalt 83,2 millimeter nedbør i oktober (klimanormalen i perioden 1991-2020) – i år er det kun blevet til 45 millimeter på landsplan.

Det kan aflæses i, hvor højt det terrænnære grundvand står, forklarer Raphael Schneider, der er seniorforsker i Afdeling for Hydrologi ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

”Vores Nationale Hydrologiske Model viser, at det terrænnære grundvand på landsplan er tilbage til normaltilstanden for en tidlig november. Der er dog lokale afvigelser fra den normale grundvandsstand, f.eks. nogle steder i Jylland, hvor den stadig er forhøjet.”

Ny risiko, hvis vinteren bliver våd

Selvom den tørre oktober har givet en midlertidig ro på vandområdet, er risikoen for oversvømmelser ikke forsvundet.

”Risikoen for grundvandsoversvømmelser er ikke drevet over, men snarere udsat. Om vi får problemer med oversvømmelser fra grundvand, åer og vand over terræn afhænger af, hvor meget nedbør der falder i vintermånederne. Særligt i Østjylland og andre udsatte områder kan en våd vinter føre til nye udfordringer,” vurderer Raphael Schneider.

Det øvre grundvand følger en cyklus, hvor det typisk topper om vinteren og falder til det laveste niveau i sensommeren. Det følger dermed – med en vis forsinkelse – mønstrene for nedbør og fordampning. Da grundvandet stod særdeles højt i forhold til normalen i august, var der derfor risiko for, at oversvømmelser fra grundvand kunne ramme tidligere og blive mere omfangsrige, da efteråret normalt er en våd årstid.

Det kan du læse mere om her: Rekordhøjt grundvand for årstiden kan øge risikoen for oversvømmelser til efteråret.


Stigende grundvand i fremtiden

Udfordringen med stigende grundvand og hermed øget risiko for oversvømmelser bliver sandsynligvis kun større i fremtiden, da grundvandet forventes at stige på grund af klimaforandringer.

GEUS’ hydrologiske modelberegninger viser, at grundvandet i gennemsnit for hele landet vil stige yderligere med ca. 10 centimeter frem mod slutningen af dette århundrede i et mellemhøjt scenarie, der svarer til, at verden fastholder de nuværende reduktionsplaner for den globale udledning af drivhusgasser. I et højt udledningsscenarie, hvor udledningen af drivhusgasser eskalerer, forventes en grundvandsstigning på op til 27 centimeter i gennemsnit.

Årsagen til, at grundvandet forventes at stige, er især den øgede mængde nedbør, som vi kan forvente at opleve om vinteren i Danmark, og som sker som følge af den globale opvarmning. Ifølge DMI’s Klimaatlas skal Danmark forvente ca. 6 procent mere nedbør om efteråret og 12 procent mere nedbør om vinteren i slutningen af århundredet i et mellemhøjt scenarie for den globale udledning af drivhusgasser. Stigende grundvand i Danmark er en udfordring af flere grunde. Når grundvandet stiger, øges risikoen for oversvømmelser i lavtliggende områder, og oversvømmelser er ofte bekostelige for samfundet.

GEUS bidrager til at ruste Danmark til at håndtere det stigende grundvand ved at overvåge grundvandsniveauerne. GEUS udvikler i samarbejde med andre myndigheder grundvandskort i realtid, som snart bliver tilgængelige på det hydrologiske informations- og prognosesystem HIP-portalen samt hydrologiske indeks i den Nationale Hydrologiske Model. Målet er, at værktøjerne skal give beslutningstagere og erhverv den viden, der skal til, for at kunne prioritere og igangsætte relevante indsatser rettidigt.

Fakta om grundvand

Grundvandsstanden er vandstanden nede i jorden. Under grundvandsstanden er alle de små mellemrum mellem jordpartiklerne fulde af vand, over grundvandsstanden er det kun nogle. Grundvandet starter der, hvor man kan sige, at jorden er ’mættet’ med vand.

Nogle steder ligger den skillelinje mange meter (20-30 meter) nede i jorden. Så siger man, at grundvandet ligger dybt. Andre steder ligger den måske kun lige under jordoverfladen. Så siger man, at grundvandet står højt. Står grundvandsstanden lige ved overfladen, kan det defineres som en sump.

Grundvandsstanden kan også godt komme op over terræn, så er der tale om ’stående vand’ eller ’blankt vand’. Altså en oversvømmelse eller en sø, afhængig af om det er midlertidigt eller mere permanent.
Højden af Danmarks grundvand varierer hen over et år og følger en cyklus, der bl.a. er styret af mængden af nedbør samt fordampningen, primært fra planter der gror, som er størst i sommerhalvåret.

Da fordampningen er lav i vinterhalvåret, er det typisk på kanten af vintermånederne og i den spæde start af foråret, at grundvandet topper i Danmark. Herefter dykker grundvandshøjden til et minimum i sommerperioden som følge af en øget fordampning for langsomt at fylde op igen hen over efteråret og vinteren.

Raphael J. M. Schneider
Seniorforsker
Hydrologi
Anja Fonseca
Presse- og kommunikationschef
Presse og Kommunikation
Telefon41239992