Radardata fra Indlandsisen i Grønland bliver brugt til at give os indsigt i Indlandsisens tykkelse, interne strukturer og forskydninger. Det er sådanne egenskaber ved isen, som forskere undersøger, når de ser på, hvordan Indlandsisen bliver påvirket af stigende temperaturer.
Siden 1990'erne har forskerne brugt digitale radardata for at blive klogere på Indlandsisens udvikling. Takket være et omfattende digitaliseringsprojekt, der er dokumenteret i en forskningsartikel udgivet i Earth System Science Data, kan de nu gå 20 år længere tilbage i tiden. Det skyldes, at gamle filmruller med radardata fra Grønland nu er blevet digitaliseret og gjort offentligt tilgængelige for første gang.
”Dette nye ”gamle” radardatasæt rykker os fra omkring 30 år tilbage i tiden til 50 år tilbage i tiden og giver os data, der kan sammenlignes og analyseres ensartet,” fortæller Nanna B. Karlsson, seniorforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).
”Jeg er glad for at disse værdifulde data, der repræsenterer mange 1000 timers arbejde, nu endelig er blevet tilgængelige digitalt,” fortæller Niels Skou, Professor Emeritus ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Han er en af de DTU-forskere, der foretog radarmålingerne i 1970'erne.
Datasættet er tilgængeligt på DTUs dataside.
Fra filmruller og papir til servere
De nye data er fra flyvninger foretaget i årene 1971, 1972, 1974 og 1979. Dataene er stykket sammen af information fra to fysiske kilder; filmruller med radarbilleder og trykte tekniske rapporter med geografisk information om billederne.