Hundrede års boringer i den grønlandske undergrund er kortlagt for første gang

22-02-2024

Mineselskaber og forskere har boret i alt 1.000 kilometer i den grønlandske undergrund, viser den første komplette kortlægning af kommercielle og videnskabelige boreaktiviteter.

Boring i Grønland

En million meter og cirka 7.000 huller har især udenlandske mineselskaber og forskere boret ned i den grønlandske undergrund siden starten af 1900-tallet.

Det afslører en ny kortlægning netop publiceret i tidsskriftet The Extractive Industries and Society.

Det er første gang boringerne i Grønlands undergrund bliver kortlagt i detaljer. Bag arbejdet står en gruppe tidligere og nuværende GEUS-forskere. I deres nye publikation fremlægger de en liste over, hvor, hvornår og hvor meget forskellige mineselskaber, olieselskaber og forskere historisk har boret efter blandt andet mineraler og olie.

”Kortlægningen er en forudsætning for at danne sig et overblik over undergrunden, og hvor der allerede er blevet boret. Det er meget dyrt og besværligt at bore i Grønland. Så det er meget værd at have styr på aktiviteterne, så man for eksempel ikke bruger penge på at bore de samme steder flere gange,” siger en af forfatterne, Jørgen Bojesen-Koefoed, der er chefkonsulent på GEUS.

Hidtil har der ikke været fuldt overblik over, hvor der er boret i Grønland, og hvad der er fundet, for der findes der ikke et tilgængeligt centralt register over aktiviteterne. I slutningen af 2022 blev det estimeret, at over halvdelen af boringerne mangler at blive placeret på kort. Desuden er en del borekerner formentlig ikke blevet bevaret, selv om de har stor forskningsmæssig værdi, fortæller Jørgen Bojesen-Koefoed. 

Forskernes kort herunder er det første, som viser samtlige boringer, der er foretaget i Grønlands historie. 

 

Det dybeste hul er 1.320 meter dybt

GEUS’ tidligere vicedirektør Flemming Getreuer Christiansen er hovedmanden bag den nye kortlægning. Han har gransket hundredvis af selskabsrapporter og sammenholdt dem med anden information om boreaktiviteter såsom konsulentrapporter, børsmeddelelser, nyhedsartikler og mineselskabers hjemmesider.
Kortlægningen viser blandt andet:

  • Siden 1948 har 50 forskellige mineselskaber boret cirka 1.000 kilometer i søgen efter mineraler i den grønlandske undergrund.
  • Det totale antal huller er ikke dokumenteret i detaljer, men forskerne estimerer, at der er omkring 7.000. Det dybeste hul på 1.320 meter er boret i 2004 af mineselskabet Skærgaard Mining/ Galahad Gold i Skærgaard.
  • Derudover har olieselskaber og forskere boret omkring 80 kilometer ned i den grønlandske undergrund. De har efterladt omkring 180 huller på land og i havbunden.

Forskerne bag kortlægningen opfordrer til, at boreprøver og resultater af boringsaktiviteter i Grønland fremover bliver bevaret og opgjort systematisk, ligesom man gør i Danmark, Norge og Sverige.

Læs den videnskabelige artikel her. 

Jørgen Bojesen-Koefoed
Chefkonsulent
Kortlægning og Mineralske Råstoffer