Geoviden:

Kan man lagre noget i sten?

11-04-2024

Svaret er ja! Og i Danmark består en stor del af undergrunden faktisk af en type af sten, som egner sig til at lagre CO2. Men hvordan kan man opbevare noget i sten - det er jo ... sten? Og hvordan får man sendt CO2’en halvanden kilometer ned i jorden – og sørger for, at den bliver dernede? Det ser det nyeste Geoviden nærmere på.

Collage: Lykke Sandal

Hvis de globale klimaforandringer skal bremses, skal vi sende mindre COud i atmosfæren. Den udfordring kræver ikke kun et, men mange forskellige tiltag, og på listen over værktøjer, som kan være med til at nedbringe udledningen, er CO2-lagring. Det er noget, som både FN’s klimapanel, IPCC, og det danske klimaråd anbefaler – og for Danmark er det særligt relevant at se nærmere på den mulighed.

Store dele af den danske undergrund består nemlig af den porøse bjergart sandsten, som egner sig godt til CO2-lagring, og i det nyeste nummer af Geocenter Danmarks magasin, Geoviden, dykker vi dybt ned i de millioner af år gamle geologiske lag under vores fødder og prøver at forstå, hvordan man kan lagre gas halvanden kilometer nede i jorden. 

Et kig i mikroskopet

I magasinet tager vi blandt andet et kig i mikroskopet og nærstuderer, hvordan sandsten er opbygget, og hvorfor præcis den type sten er særligt velegnet til at rumme CO2. Du får også forklaret helt i detaljen, hvordan CO2-lagring foregår, og kommer med et smut til den midtsjællandske by Stenlille, hvor det statsejede selskab Gas Storage Denmark er ved at gøre klar til at etablere et CO2-lager. Går det efter planen, bliver lageret det første storskala-facilitet på land i Europa.

GEUS bidrager

Med Geoviden kommer du også nærmere den proces, der går forud for, at CO2 kan pumpes. For det er selvfølgelig ikke bare noget, man lige gør. Der ligger årtiers forskning og erfaringer fra lagring af naturgas til grund for, at CO2’en kan lagres forsvarligt dybt nede, og adskillige nye seismiske undersøgelser af udvalgte dele af den danske undergrund – udført af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) – bidrager til vurderingen af, hvor de kommende CO2-lagre vil være bedst at placere.

Læs hele temaet som magasin eller online på geoviden.dk.

Mød en bjergart med god plads

Fie Krøyer Dahl
Redaktør
Presse og Kommunikation
Telefon91333977

Om Geoviden

Geoviden udgives af Geocenter Danmark og er målrettet undervisningen i gymnasierne. Bladet udkommer tre gange om året, er gratis for alle, og abonnementer kan tegnes på geoviden.dk/abonnent/. Her kan man også læse bladet og finde ekstramateriale.

Geocenter Danmark, der udgiver Geoviden, er et samarbejde mellem De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet samt Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning og Statens Naturhistoriske Museum, begge ved Københavns Universitet.

Geocenter Danmark er et center for geovidenskabelig forskning, uddannelse, rådgivning, innovation og formidling på højt internationalt niveau. Læs mere på geocenter.dk