Hvor meget kommer havet ved Danmarks kyster til at stige?

31-03-2023

Klimaforandringer vil få havet ved Danmarks kyster til at stige – spørgsmålet er hvor meget? Skal vi måle det med en lineal fra penalhuset, eller er vi nødt til at folde tommestokken helt ud?

Forskere fra GEUS har brugt tre scenarier for fremtidens CO2-udslip og undersøgt den fremtidige vandstand i forhold til, om vi de næste 125 år udleder lidt, mellem eller meget af den problematiske drivhusgas. Deres resultater viser, at havet omkring Danmark i bedste fald vil stige mellem 29 og 55 centimeter – i værste fald 99 til 123 centimeter.

- Uanset hvilket klimascenarie vi kigger ind i, så vil havet komme til at stige, og det vil påvirke de mennesker, som bor ved de danske kyster. Ud over det vil det medføre en række påvirkninger af mange andre ting, fx grundvand og afstrømningen fra åer, siger seniorforsker Kristian Kjellerup Kjeldsen fra GEUS’ Afdeling for Glaciologi og Klima.

Han har været med til at lave studiet, hvor de har brugt data fra både FN’s klimapanel, IPCC, og det amerikanske rumagentur, NASA, til at sætte de globale havniveaustigninger ind i en dansk kontekst. I videoen "Danmark under vand" kan du høre Kristian Kjellerup Kjeldsen fortælle om årsagerne til det stigende vand omkring os og de følgevirkninger, det har – og om, at vandstanden i fx Esbjerg er steget med 16 centimeter i løbet af det seneste århundrede, men kun to i Hirtshals.

Video: Underground Channel

Kristian Kjellerup Kjeldsen
Seniorforsker
Glaciologi og Klima
Fie Krøyer Dahl
Redaktør
Presse og Kommunikation
Telefon91333977

Få mere at vide

Læs forskningsartiklen i GEUS Bulletin

Bliv klogere på klimaforandringer og fremtidige løsninger i den nyeste rapport fra IPCC, ”AR6 Synthesis Report: Climate Change 2023" på www.ipcc.ch.